Michiel schreef op zondag 12 maart 2006, 21:21:
> Ik wil geen prof. bekapper worden, als je dat bedoelt.
> Frans en Ilona hebben me ook geleerd dat bij heel slechte
> hoeven, het verstandig is, er een specialist bij te halen. Ik
> kan dat niet beoordelen, maar dat neem ik van ze aan. Misschien
> bedoel je dit.
>
> Bang voor me mag je wel zijn, als je zulke dingen schrijft. Het
> is mi. onwaar dat de eendaagse kursus je niet geschikt maakt
> voor natuurlijk bekappen, waarin je enkel zou leren om een hoef
> met goede basis te onderhouden.
Ik vind de hele discussie nogal merkwaardig. Er riekt toch een zekere broodbescherming doorheen. Er wordt gesteld dat je na "1 dag niet professioneel natuurlijk bekapper" zou kunnen zijn. Lariekoek.
Vergelijk het met computers. Mijn ouders, die uiteindelijk toch de conclusie hebben gedaan dat een computer een noodzakelijk kwaad is, volgen een cursus om te leren hoe ze moeten e-mailen. Zijn ze na die cursus volwaardig computer-programmeur? Ik dacht het niet. Bepaald niet. Ze bellen nu voor de zekerheid nog even na om te vragen of het emailtje is aangekomen, en vaak is dat niet het geval...
IK heb nooit een cursus e-mailen gehad, laat staan een cursus programmeren. Niet eens een tiepcursus. Toch heb ik mijn brood verdiend met het schrijven van software, en schrijf ik zelf de programmatuur om deze website te laten werken.
Er is dus nogal veel individueel verschil. Er komen mensen op de cursus waarbij je bij wijze van spreken je tenen bij elkaar knijpt over hoe ze een rasp vasthouden, en er komen mensen die gelijk al de hoef zo mooi afwerken dat wij er niets aan kunnen verbeteren. Er komen mensen die ook na een dag cursus nog moeite hebben om te bedenken wat nou weer die steunsels waren, en er zijn mensen die de website en het boek hebben gelezen en het hele gebeuren van voor tot achter perfect begrijpen.
(Ons uiteindelijk doel is dat iedereen die hier weg gaat genoeg kennis heeft om te weten wat je zelf kan doen, en wat je beter niet kan doen, hoe je de gereedschappen zodanig hanteert dat je al doende toch een goede vaardigheid opbouwt, maar vanaf daar ligt de weg helemaal open).
En de hedendaagse "professioneel" natuurlijk bekapper? Wat heeft die dan wel voor opleiding gehad? Ssssst, niet verder vertellen, maar over het algemeen nog minder dan die 1-daagse cursus. Sommigen hebben een "klassieke" opleiding gehad, maar daar heb je met natuurlijk bekappen niets tot nauwelijks iets aan, behalve dan de vaardigheid met het gereedschap. Maar dat laatste is iets waarbij aanleg al het leeuwendeel voor zijn rekening neemt, en de rest is domweg
doen.
De een werkt volgens de methode van 'Pete Ramey' maar heeft de goede man nog nooit gezien laat staan een cursus bij hem gevolgd, een andere weer verscheen ooit op dit forum als 'tegenpool' die dacht dat de witte lijn alleen maar aan de onderkant zat, maar is nu overtuigd en denkt na een klassieke cursus te hebben gevolgd een professional te zijn, etc. etc. Geeft allemaal niks, ook wij hebben geen officiele cursus "natuurlijk bekapper" gevolgd, maar laten we wel even met beide beentjes op de grond blijven staan.
Het hele bekappen wordt zoals gewoonlijk weer schromelijk overschat. Ilona heeft van de week expres Bala's hoef zo scheef als wat bekapt, is daarna een rit gaan maken, en na die rit... was de hoef volkomen recht. (Terwijl hij in zijn goede vorm nauwelijks slijt). Het feit dat zonder beslag de hoef zelf in de goede vorm kan slijten wordt nogal eens vergeten, gewend als we zijn aan beslagen hoeven die eenmaal bekapt het in die stand tot de volgende beurt moeten zien uit te zingen... Natuurlijk streven we er naar de hoeven zo recht mogelijk te bekappen, maar dit geeft wel stof tot nadenken...
De belangrijkste taak van de "professionele natuurlijk bekapper" is om de mensen duidelijk te maken dat een paard niet in de stal thuishoort en geen kilo's
krachtvoer per dag moet eten. Zonder de hoeven ook maar aan te raken heb je daarmee al de hoeven voor het grootste deel vooruit geholpen. De rest is bijzaak. Als je DAT voor elkaar krijgt ben je al voor meer dan de helft een professional.
Groeten,
Frans