Margot de Kort schreef op vrijdag 10 maart 2006, 8:35:
> Sinds kort ben ik mijn paard aan het leren om te "wijken voor
> druk". Ik doe het op een hele normale manier maar op de een of
> andere manier krijgt ze er de kriebels van. Ik hoef maar naar
> (bijvoorbeeld) haar ribbenkast te wijzen en ze kijkt me al aan
> alsof ze me gaat aanvallen.
Meer friendly game doen. De bedoeling is niet dat aanraken geassocieerd wordt met wijken. Ik weet niet wat de voorgeschiedenis is, maar als je paard er al min-of-meer van overtuigd was dat jij voor haar moet wijken (wat ongemerkt het geval kan zijn als jij altijd een stapje terug doet als zij je een duwtje geeft) dan kunnen sommige paarden deze "rangordeverschuiving" met enige tegenzin onder ogen zien.
> Ik ga gewoon door hoor maar ze
> vindt er echt niks aan.
Wijken-voor-druk is ook niks aan. Het is een onderdeel van je toolbox, maar niet een doel op zich. Niet teveel achter elkaar doen, veel afwisselen met leuke dingen.
> Ze gaat netjes weg voor de
> druk alleen met veel tegenzin en niet met plezier.
Als het werkt, dan werkt het, en dan moet je niet meer doorgaan. Zelf zou je ook geen zin hebben om eindeloos iets te moeten herhalen dat je al lang kent, toch?
> Ik geef haar
> wel wat lekkers als ze het doet, ondanks dat ze haar oren in
> haar nek heeft.
Parelli adviseert om in dit stadium nog niet met voerbelonen te werken. Je maakt er snel fouten mee, bovendien vertroebelt het spelletjes als "wie wijkt er voor wie". Het wijken zegt dan niets meer over de onderlinge verstandhouding maar wordt een aangeleerd kunstje dat daar volkomen los van staat. Enne, weet je zeker dat je nu niet ongemerkt aan het belonen bent
omdat ze haar oren in de nek heeft? Als ik paard was zou ik die oren in de nek houden, want dan krijg je wat lekkers.... Natuurlijk bedoel je dat niet zo, maar is dat voor het paard ook duidelijk?
Groeten,
Frans