Ans Jondral schreef op maandag 20 februari 2006, 15:18:
>> Het soort
desensibiliseren waar ik het over had en wat Egon
> systematisch
desensibiliseren noemt verloopt anders.
> In het voorbeeld van de spuitbus zou je dan je paard een hele

> de informatie van de zintuigen in de hersenen. En niet bewust.
>
> groetjes
> Ans
Ik heb met deze methode gewerkt en kan het iedereen aanraden. Wel een paar voorwaarden:
- Stevig touw gebruiken en halster (wij hadden een zelfgemaakt touwhalster) voor als het paard gaat hangen > laat het paard dus ook hangen; schenk er geen aandacht aan/ niks zeggen, niet op reageren! Anders weet het paard dat ie met deze aandacht, weer aandacht van jou krijgt en dan stop tenslotte ook de enge 'prikkel' die je aan het geven bent.
- Doe deze oefening wel op een veilige plek waar het paard niet met de benen klem kan komen te zitten en waar hij zich verder niet kan beschadigen. Leg bijv. rubberen matten neer.
- Zorg voor je eigen veiligheid. Wij hadden een paard dat schopte als je z'n benen aaide. Vul een stevige werkhandschoen met zaagsel, knoop die dicht en verbindt hem aan een stevige stok. Jij betast dan van een meter afstand het paard met die handschoen. Het paard trapt ernaar: niks zeggen! Je gaat steeds een stukje verder.langs het been. Als hij eventjes niet heeft geschopt naar de handschoen: uitvoerig belonen en/of stoppen!
De andere sessie's proberen steeds korter te maken; als het paard een tijdje niet vervelend doet naar de handschoen: stoppen met de oefening.
Later overgaan met het voelen/ aanraken met je eigen hand: het extreme schoppen is dan vaak voorbij.
Deze oefening zou je bijv. ook kunnen doen met een plastic zak aan een stok wat herrie maakt met kreukelen. En dit langs het hele lichaam laten gaan. Wel rustig aan beginnen. Het paard moet niet meteen een hartaanval krijgen omdat je overal in 1x op het lichaam zit.