Huertecilla schreef op woensdag 23 november 2005, 16:33:
> Over de verschillende manier van leren is érg goede
> wetenschappelijk onderbouwde literatuur, ook goed leesbare.
> Ik denk dat daaruit veel voor jou helder zal worden. Heb je het
> boek van Inge al uit?
Ik heb het boek van Inge niet. Ik vond mijn 2 boeken van Alexandra Kurland genoeg info over clickeren. Je hebt me trouwens wel even aan het denken gezet. Mijn "verhinderen zonder te verwijten" dient geen leerdoel, zoals je al schreef. Welk doel dient het dan wel, in welke categorie is het te stoppen?
Het dient mijn eigen belang, ik wil niet dat mijn kinderen elkaar slaan, dus verhinder ik dat door de oorzaak daarvan weg te nemen. Dat herkennen van de oorzaak is altijd subjectief en gaat net zo diep als ik kan kijken. Denk ik dat mijn zoon onbeschoft gedrag af moet leren, dan zal ik waarschijnlijk gaan straffen. Denk ik dat hij even niet anders kon omdat hij doodmoe is er snel geiriteerd, dan voorkom ik heel allert dat hij zijn zusje nogmaals gaat slaan en dus zet ik hem voor de tv, of in bad, of in bed. Hij mag ook even bij me komen uithuilen. De lievert krijgt eerder knuffels dan straf. Verhinderen zonder verwijt, dient dus om mezelf te helpen aan lieve ontspannen vrolijke kinderen. Het is een onmiddelijke liefdevolle actie. Maar omdat nu een (af-of) leerproces te noemen, nee.
> Eind jaren '80 (vorige eeuw

) heb ik eens een boek
> geschreven waarin ik uitleg dat stóppen van 'ongewenst' gedrag
> en de manieren van leren níet hetzelfde (hoeven te) zijn.
> 'Verhinderen' is geen manier van leren en misschien bedoel je
> daarmee het stoppen van ongewenst gedrag.
Ja dat is het natuurlijk.
Na 't slaapje kan er wel een leerproces komen, wat doe je als je de neiging hebt tot slaan? Wel de meeste kinderen die zo opgevoed worden, dat ze geholpen worden zich te ontspannen, komen bij hun ouders voor steun, voordat het barst. Zo wordt slaan voorkomen cq afgeleerd cq relaxen aangeleerd.
Gaat dit nog over paarden?

Ja die neiging tot straffen komt soms in me op.
Dat dit soms terrecht zal zijn, oke. In alle andere 99 keren ligt de oorzaak eerder in mezelf, in mijn eigen beperkte kijk op het probleem.
Michiel