jose schreef op woensdag 16 november 2005, 17:19:
> Jammer dat dat zo overkomt, ik ben iemand die vrijwel altijd
> vind dat als er iets misgaat tussen paard en mens de oorzaak
> bij de mens ligt....
Wat houd je dan tegen een dwangloze optoming voor het mennen te gebruiken of daamee/ met een halsring te rijden??
Interessante zijlijn die wéér opkomt is het 'dressuur' en 'dressuurmatig'
waarbij zowel jij als Frans er een gepolariseerde invulling van hebben
- Álle 'beleren' dat verder gaat dan opvoeden = dresseren, het aanleren van specifiek gedrag op een specifiek commando (hulp).
Hier in Spanje heet dat 'domar' en het zefstandig naamwoord 'dressuur' is 'doma'.
De vorm van dressuur die in NL verreden wordt heet hier Doma Classica en verder benoemd men Doma Vaquera, Doma Western, Doma Alta Esquela, Doma del Trabajo, Doma Rejoneo, Doma Natural, Doma Libre, Doma de Salto, etc....
- 'Dressuurmatig' is een raar woord eigenlijk; 'zoals in dressuur' is het namelijk en ik kan er dus niets mee.
Ik merk dat het in de perceptie van veel ruiters twee fundamenteel verschillende elementen kent naast aanleren, trainenn oefenen e.d. De twee kernelementen zijn het gymnastiseren en het mechaniseren (conditioneren).
Het gymnastiseren heeft níets met het begrip dresseren te maken en het mechaniseren is leuk voor Olympische medailles doch leidt niet tot een paard dat meedenkt en zie je daardoor buiten de Klassieke Dressuur erg weinig dus heeft met het begrip dresseren feitelijk ook maar zeer beperkt van doen.
Wellicht moeten we ergens hier op PN een heldere lijst met ondubbelzinnige invulling van een aantal termen en begrippen ophangen. Die invulling hoeft niet eens voor iedereen allesdekkend te zijn, maar het maakt wel duidelijk wat hier de inhoud is zodat we dezelfde taal spreken.
José (en in mindere mate Frans) spreekt een heel ander taal dan ik. Let wel ánders.
Het is trouwens heel interessant om een aantal termen en begippen uit de paardenwereld invulling te geven; zo kan jouw paard ook zonder teugels helemaal perfect 'aan de teugel' zijn