Marianne schreef op woensdag 6 oktober 2004, 17:32:
> Ingrid den Ouden schreef op woensdag, 6 oktober 2004, 17:08:
>
>> e m kraak schreef op woensdag, 6 oktober 2004, 16:57:
> Voorlopig zou ik even niks 'willen' - dat herstelt mogelijk
> haar vertrouwen in jou en jouw vertrouwen in haar.
>
> Groet, Marianne
Hallo,
Ik heb nog nooit aan
Parelli gedaan en heb die ambities ook niet omdat het gewoon goed gaat zoals we het altijd gedaan hebben. Indy en ik hebben een eigen taal ontwikkeld met woorden, klanken, houdingen en gebaren, we komen er ook zo wel uit. Ik gebruik mij zweep bij het vrij longeren als verlengstuk van mijn arm, en dat werkt prima. Iemand anders kan haar dus ook niet longeren, ze reageert niet op standaad-dingen, maar dat hoeft ook niet!
Een aantal jaren geleden, toen mijn paard twee hoefzweren achter elkaar had in dezelfde hoef, moest ik haar enkele weken erg ontzien, omdat ze grote gaten in de hoef had en erg mank was. Ik liet het aan haar over wat ze kon. Ze gedroeg zich als een echte patient, ontzettend zielig....... Wilde ze wandelen, gingen we in haar tempo naar buiten, zij bepaalde de richting, e.d.. Omdat ze zoveel pijn had en zo erg mank liep kreeg ze van iedereen iets lekkers toegestopt, ze ging bedelen en ramde tenslotte haar hoofd tegen mensen aan als ze niets kreeg. Een mondelinge waarschuwing hielp niet meer, de oortjes gingen gelijk plat. Een waarschuwende tik wekte woede op. Toen ik weer met haar wilde beginnen te longeren, ging het mis: ze was absoluut niet van plan haar lekkere luie leventje met haar machtspositie op te geven. Ze bleef stug staan als ik wilde dat ze mee zou lopen, ze rende mij omver, was slecht gehumeurd, probeerde bij het longeren in mijn richting te trappen, gooide het zadel van haar rug, stormde er gewoon vandoor in een idiote galop terwijl ik stap wilde, veranderde zomaar van richting, bij het hek staan drammen dat ze eruit wilde, constant agressief bedelen. Ze was gewoon gevaarlijk geworden. Erg moeilijk om dan rustig te blijven en na te denken waar het fout ging en wat eraan te doen. Ik had haar teveel op een voetstuk geplaatst, was te bezorgd geweest en had toegelaten dat iedereen haar vreselijk verwende. Ze gedroeg zich net een verwend klein kind dat in de supermarkt gaat liggen rollen als het z'n zin niet krijgt.
Ik heb haar met erg veel moeite weer tot een normaal paard gevormd. Ik heb haar ook eens een tik met de zweep gegeven omdat ze zich zo idioot gedroeg, maar dat werkte averechts en ik had er onmiddellijk spijt van: mijn onmacht/woede op haar afreageren. En dat ging simpelweg om het aandoen van een halster, wat zij dus absoluut niet wilde. Ze stond voor me te steigeren, ze wilde wel mee wandelen, maar op haar voorwaarden, zonder halster dus en zich enorm misdragend en met haar hoofd heen en weer zwiepend.
Schijnbaar heb ik toen het enig juiste gedaan: halster voor haar voeten gegooid, me omgedraaid en weggegaan, lekker even een wandeling gemaakt en in het zicht van Indy met de buurvrouw gekletst. Ik heb haar de rest van de dag genegeerd, heb niet met haar gepraat, geborsteld of geaaid, geen lekkers, rustig mijn werk gedaan op het weiland, zocht ze contact en werd ze opdringerig, weggestuurd, desnoods met een kluit zand. Negeren bleek voor haar heel erg te zijn. De volgende dag kwam ze aarzelend naar me toe en wilde contact maken. Ze was diep onder de indruk en ze had hoge nood omdat ze geen aandacht kreeg. Ik ben toen weer begonnen haar toe te staan bij me te komen staan, werd ze opdringerig stuurde ik haar zonder pardon weer weg. Ze wilde wat graag weer met me werken.
Bij latere hoefzweren / andere blessures heb ik er erg op gelet haar wel te ontzien maar tegelijkertijd duidelijk aan te geven dat ik degene ben die bestemd wat er gaat gebeuren. En geen lekkere hapjes meer van deze en gene (vooral mijn moeder en mijn vriend) omdat ze zo zielig is.
Ook een heel verhaal.....
Monique