> Ja, longeren kan leuk zijn. Ben verbaasd dat je nooit
bitloos > hebt geprobeerd, als je toch dwangloos bezig bent, maar dat
> terzijde.
Och vrij simpel, ik ben met
bitloos rijden gaan expirimenteren en voordat ik de kans kreeg het verder uit te bouwen ging mijn verzorgpaard terug naar zijn baasje. Dus dan houd het op, je hebt er nog altijd een paard voor nodig
Logeren deed ik hem weinig, als ik dat al deed, dan aan de enkele longe, puur om aan zijn draf te werken die hij onder het zadel niet in balans kreeg door mijn onkunde en dan wel.
>
> Ik heb echter mijn ernstige twijfels of het wel zo ideaal is om
> jonge paarden aan de longe te leren werken, en daar ging het me
> om.
Ja dat snap ik. Ik vind longeren een nuttig onderdeel van. Ik heb het idee dat de meesten "eindeloze rondjes draaien" voor ogen hebben en mijn ervaring is zo anders. Ik vind het leuk, combineer het met veel andere dingen en oefeningen en heb gezien hoe nuttig het is. Ik heb er mijn beperkingen als ruiter (waar ik uiteraard ook weer aan werk) altijd wat mee aan kunnen vullen. En ik vind persoonlijk het wel belangrijk hoe een paard zijn rug gebruikt ed. Niet heel traditioneel ingevuld, maar ik schenk er wel aandacht aan.
Om een voorbeeld te geven, de draf van mijn verzorgpaard, Fengur. Hij is een vijfganger, voorkeur voor tolt en door zijn vijf gangen wat de neiging om zijn rug vast te zetten. Zijn draf is vlak en wanneer hij fysiek niet zo lekker in zijn vel zit ook stijvig en kort. Ik als ruiter vind de draf een moeilijke gang om te rijden. Ik merkte dat wanneer ik hem tijdens de rit veel aan liet galoperen en dan of terugnemen of flink gas geven en dan 1 keer in de week in de "roundpen" die we met een draadje af hadden gezet een minuutje of 6 a 7 liet draven op beide handen, dat hij zijn draf onder het zadel veel ruimer en meer in balans liep. Ik kon dan als (slechte) ruiter deze draf beter rijden en zelfs ondersteunen. Misschien dat dit voor andere mensen onbelangrijk is, maar ik vind dat belangrijk. Want ik heb het idee dat wanneer hij zich fysiek makkelijker kan bewegen, hij zich ook gewoon beter voelt. Het lijkt mij niet prettig om een stijve rug te hebben, waar het ook door komt.
En zo gebruik ik longeren, op de volte lopen of hoe je het ook wilt noemen, als hulpmiddel en onderdeel van. Ik heb hem ook veel aan de hand zijn hals laten inbuigen, laten wijken voor de kuit (onder het zadel en vanaf de grond) enz enz. Het is een geheel.
Voor jonge paarden kun je het gebruiken om ze iets te leren wat ze later onder het zadel moeten gaan doen. Zoals HC al zegt kan dat ook tijdens wandelingen ed. Tuurlijk, als je daar de mogelijkheid toe hebt. Handpaardrijden is ook zoiets waardevols. Maar goed, longeren kan ook nuttig zijn, het is maar hoe je het aanpakt.
Groetjes Karin