Stel je eens voor dat je meegaat met je paard terwijl je afgeleid bent, in gedachten met andere dingen bezig, je twijfelt wat te doen, je niet ziet wat je paard beweegt, of je onrustig voelt of angstig ...
Het paard zal dan inderdaad niet bij jou willen zijn en zijn eigen weg gaan, gaan grazen bijvoorbeeld er is dan geen communicatie lijn aanwezig waardoor je paard voelt dat je meeleeft en samen bent.
Het wel helemaal aanwezig zijn, in kalmte en helderheid, wil niet zeggen dat je dan ook alle commando's moet geven. Of dat je paard geen eigen voorkeuren wil leven.
Een paard wil in eerste instantie het liefste zijn eigen voorkeuren leven. Het is dit in contact met andere paarden ook gewend, samen optrekken waarbij beide hun eigen gang gaan, bij voorkeur samen. In contact met mensen komt er iets heel anders bij, iets wat het paard niet kent. En dat is samen zijn zonder dat hij zijn eigen keuzes mag leven.
Een dominant paard stuurt een ander paard bijvoorbeeld weg, het samen zijn is daarin voor even verbroken. Dit is dus iets geheel anders, dan wij als mensen willen van ons paard. Paarden kennen soms ook gevangenschap, waarin ze een jonger of kleiner paard naast zich houden, een soort verplicht bemoederen. Helemaal niet leuk voor het jonge paard, dat graag een vrijer leven wil leiden. Dit lijkt nog het meest op wat wij mensen een paard aanbieden: een samen zijn waarin het paard niet zijn eigen voorkeuren mag leven.
Going with dient dus wel samen te gaan met heldere kalme vastbesloten aandacht voor je paard, jullie omgeving en voor jezelf. En dat het paard daarin ook graag jou volgt dat is ook zo. Ik doe dan ook mijn best zo neutraal mogelijk te zijn, absoluut geen leidsignalen uit te stralen, als ik wil dat mijn paard zijn eigen keuze maakt. En dat valt niet mee, zo gericht als het dier op mij is, via die communicatielijn van aandacht.
Wat een heerlijke omdraaiingen zijn dit !
Je uiterste best doen om geen leidsignalen uit te stralen, omdat je paard ze anders opvolgt en daarin zijn eigen voorkeuren opgeeft.
Tja dat is going with zoals het moet zijn.
In de introductie periode van going with moet ik wel mijn paard Shadow duidelijk maken dat, eigen keuzes leven niet betekend dat ze mijn wensen mag negeren. Dat is immers wat paarden doorgaands kennen van mensen, dat ze alleen hun zin krijgen bij een onoplettende of zwakke leider. Hoe intenser ik bij mijn paard ben, hoe sneller ze begrijpt dat ik volledig instem en meega met haar eigen keuzes.
Op dit moment heb ik met shadow het probleem dat ze aangeeft liever thuis te blijven. Als Tessel mee gaat op de fiets, dan speelt het bijna niet. Als ik alleen weg ga, dan heeft ze het heel sterk. Dit probleem is ontstaan bij haar vorige berijdster, die jong en agressief was als reactie op haar weigeringen.
Ik kies er voor (natuurlijk) om niét mee te gaan met haar wens thuis te blijven. Want dat zou betekenen dat Shadow bij het hooi gaat staan eten of ergens anders waar ze kan eten. Ik gebruik oplopende beendruk en afstappen indien nodig, gevolgd door veel belonen, om haar verder van huis af te leiden. Als Tessel er bij is, hebben we de eerste weken nodig gehad, dat ze de teugels vastpakte en haar zo meetrok over het dode punt heen. Haar bereidheid om thuis te verlaten verbeterd elke keer wel gelukkig. Ook met going with zorg ik er voor dat ik niet meega met huiswaartse keuzes, al het andere graag.
Mijn zwager raad me aan de zweep flink te gebruiken. Uit de egroup horsemaninside had iemand goede ervaringen om wortels neer te leggen van huis af, waardoor haar paard langzamerhand wel zin kreeg om thuis te verlaten. Dat zou ook bij Shadow kunnen helpen, ze is erg gericht op eten. Dit hebben we nu vier maal gedaan, 2 maal ook terwijl ik alleen reed. Bijna de gehele heenweg heb ik (vooraf op de fiets) telkens op strategische plaatsen een wortel neergelegd. Ze gaat letterlijk en figuurlijk langzaam vooruit, de wortels dragen daar ook toe bij. Ik twijfel of het verstandig is, nog een tijdje te wachten, alvorens ik weer alleen weg ga met haar?
Michiel