Isapaardje schreef op zondag 30 oktober 2005, 9:47:
> Nick Altena schreef op zaterdag 29 oktober 2005, 22:31:
>
>> Simon Lingbeek schreef op zaterdag 29 oktober 2005, 14:12:
> Groeten Ingrid
>
> "als je met alle winden meewaait,
> heb je nooit tegenwind"
Soms heb ik het idee dat welke logica dan ook heel verwarrend kan overkomen.
Hoefbevangenheid is toch te vergelijken met het lostrekken van een vingernagel van het nagelbed. Zeer pijnlijk toch vooral wanneer je dan met je nagel ergens op tikt of drukt. Bij
hoefbevangenheid gaat het er toch om dat de zwelling die in de hoef ontstaat zo snel mogelijk vermindert wordt door bijvoorbeeld optimalisering van het hoefmechanisme, of zelf het drainen. De hoefwand wordt dan weggevijld tot aan het laminae zodat alle overtollige vocht/ bloedig eruit kan. Wat je dan vervolgens ziet is dat een hoefsmid er ijzers achterstevoren opzet, nog geen hoefmechanisme, maar daar gaat het niet om. Als je niet wilt laten drainen, dan zul je een optimale hoefmechanisme moeten creeeren en op welke ondergrond dat is, is ook afhankelijk van het gegeven, heb je wel een zandbak tot je beschikking, of alleen een weide, zijn er wel verharde wegen. Ik weet paarden te staan, waar je meer dan een uur moet lopen om bijvoorbeld op een verharde weg te komen. Als je paard dat niet redt dan sta je daar met je goed fatsoen.
Let wel, een beetje paard weegt al gauw tussen de 300 en 600 kg. Bij
hoefbevangenheid gaan ze niet voor niets op de hielen staan. Druk op de hoefwand doet zeer, en je zult het met de bodemgesteldheid moeten doen welke jij ter beschikking hebt, en dat kan van paard tot paard of eigenaar tot eigenaar, situatie tot situatie heel erg verschillen.
We kunnen wel gaan dicussieren over welke ondergrond het beste is voor een paard met
hoefbevangenheid, maar is het niet zinvoller om eens met elkaar in conclaaf te gaan dat wanneer jouw zoiets overkomt, hoe dan te handelen en wat je in JOUW situatie allemaal kunt doen, waar je vooral op moet letten en wat je vooral NIET moet doen.
Je kunt zoveel literaire kennis bezitten dat anderen ervan duizelen, maar wanneer je eigen paard een accute
hoefbevangenheid ZOU hebben dan sta je daar met al je kennis uit bijvoorbeeld boeken. Dan komt de praktijk om de hoek kijken, en dat is toch een heel ander verhaal.
Martien.