e m kraak schreef op donderdag 27 oktober 2005, 16:30:
> Langstengelig bloeiend paardenhooi wordt hier niet speciaal
> verbouwd. De ruigere percelen hier zijn niet van koeienboeren.
> Ook "dijkhooi" zou een optie kunnen zijn, maar staat net als
> bermhooi onder druk van de bloemetjeszaaiers.
Ja dat hooi wordt het grootste probleem als je niet weet waar het vandaan komt. Niet dat ik dat weet, maar vooralsnog lijkt het er hier op dat JKK niet graag op vette klei groeit.
Ook hier zie ik dat JKK niet voorkomt in overdreven bemestte weilanden en wel in minder intensief bemeste en beheerde landen.
Dus vandaar dat mijn boerenverstand me zegt dat de bodemsoort belangrijk is.
Zorg dus voor een voor JKK ongeschikte bodem en je bent een eind. Alleen wat voor bodem dat dit is, is dus kennelijk een grote vraag. Want met alleen de bodem ben je er niet.
Waarom was er 3 jaar terug niet zoveel van die rommel dan nu? Klimaatsveranderingen, zure regen? Het zal ook meespelen.
Verandering van bemesting ... vroeger reed iedere boer zijn vaste mest over het land (bij ons ging zelfs onze eigen mest uit de beerput over het land), nu mag dat niet meer en moet het geinjecteerd worden. Ten eerste haal je daarmee de grond open en leg je eventuele zaadbanken "bloot", ten tweede verwen je de plant meer zodat je niet zo'n stevige grasbodem krijgt als vroeger. Ja vroeger was alles beter haha.
Nu even serieus .. mijn eigen huis-tuin-en-keuken-onderzoekje omtrent de JKK plant door de loop der jaren.
Overmatig kalk werkt; de plant houdt er niet van en gaat dood. Maar ja ook het paardengras heeft te leiden want die houden van wat zure grond.
Strooizout werkt ook, maar brengt het bodemleven ook niet echt veel goed toe. Niettemin taaie grassen overleven, dus het is voor mij acceptabel om te gebruiken. Je verziekt voor JKK de grond in ieder geval (werkt ook bij distels).
Extra mest of kunstmest bij plant levert geen afwijkend resultaat op.
Plant uitsteken en per ongeluk worteltje laten zitten, geeft een invasie van nieuwe kleine plantjes.
Plant niet laten bloeien, maar bij de buren wel ... je blijft zelf aan het steken want je bent een lekkere bufferopvang van het zaad. Buiten jouw wei aan de andere kant komt het niet voor.
Planten verwijderen bij de buren, wekelijks de wei rond en weghalen en bemesten met vaste mest (eigen paardenmest) .... dit jaar heb ik voor het eerst beduidend minder JKK planten in de wei.
Groeten,
Ingrid
"Als je met alle winden
meewaait, heb je nooit tegenwind"