Pieter Pelser schreef op zondag 23 oktober 2005, 20:08:
> Dank je wel, Wil! Hoe verklaar jij de toename van JKK in je
> regio?
> Gebruik je commerciele zaadmengsels? Ik heb wel eens gehoord
> doordat een paard de bodem opent) gaan deze zaden kiemen en
> komen er JKK planten in de weide.
>
> Wil schreef op zondag 23 oktober 2005, 19:45:
Hallo Pieter, toename van JKK in de regio. Goede vraag, antwoord: geen idee!
Het vermoeden is toch: overgewaaid vanaf minder goed beheerde plekken en indertijd nog onwetendheid van kant. Althans: in onze eigen weilanden.
Ik kan me nog herinneren dat ik deze plant langs de afrastering zag staan en dacht: he, leuk! Boerenwormkruid
) Natuurliefhebber als ik ben laat ik het dan rustig staan.. resultaat: een prachtige gele bloemenzee langs het draad....
Een plant waarvan ik dacht dat ze niet schadelijk was heeft aldus de gelegenheid gekregen om uit te zaaien. Ik moet voorop stellen dat op dit hele land, ca. 2 hectare, niet gespoten wordt met een herbicide. Dit omdat we ook fruit hebben, en zuinig zijn op alle pinksterbloemen, fluitekruid etc.etc. die hier gelukkig nog voorkomen.
Ik voer al 16 jaar betreffende dat een 'creatief' maaibeleid, het resultaat is er dan ook naar. B.v. ridderzuring wordt er met een spade handmatig uitgestoken.
Mochten er toch planten overblijven in het hooiland, worden die door mij bij de 1e en tevens enigste maaibeurt, er met de hand uitgehaald als het versgemaide gras nog op zwad ligt. Anders schieten ze alsnog zaad en verspreid ik ze zelf met het schudden van dit gras....
Nee, wij hebben absoluut geen zaadmengsels gekocht danwel gebruikt.
Dit is 'oud' grasland.
Er zijn een paar locaties hier in de nabije regio waarvan ik bijna zeker weet dat JKK moedwillig gezaaid is. Stukken waarvan ik zeker weet dat daar vorig jaar geen bloeiende planten stonden. Dezelfde bermen, o.a. langs de Drentse AA, stonden nu volledig geel van het JKK. Geen handmatig uitroeien aan, want ik praat over heel grote stukken.
Realistisch gezien denk ik niet dat het zelfs mogelijk is om deze plant geheel en al uit te roeien. De expandiekracht lijkt mij te groot. Het maaibeleid is prima, maar deze plant schiet zelfs na afmaaien, nog gewoon in het zaad. Op die plekken zullen dus brandhaarden van JKK ontstaan. Vlak na het maaien zou het maaisel meteen ook opgeraapt en afgevoerd dienen te worden, liefst meteen naar een verbrandingsoven.
Maatregelen die deze maatschappij zou moeten nemen: VOORLICHTING!!
Wat wij eigenlijk al doen. Maar nu van overheidswege uit. + een bestrijdingsPLICHT voor ALLE landeigenaren. Duidelijker kan ik het niet zeggen!
Een gevaar voor de mens? Ja. Ik denk het wel, alhoewel ik de studiecases naar de uitwerking van dit gif bij opname via de huid zou moeten lezen om daarover te kunnen oordelen. Maar ik weet wel dat er b.v. in Hoogeveen JKK gezaaid is in een bloemperk middenin een woonwijk... En ik weet dat kinderen bloemen plukken voor hun moeder.
Ook in Nieuw-Balinge stonden hectares met JKK vrolijk te bloeien. En ook daar liepen kinderen met armen vol JKK naar huis.... De toekomst zal het leren.
Het zal mij niet verbazen dat via huidcontact, dus plukkende kinderen, toch ook leverbeschadigingen optreden.
Ik vind de vragen niet erg. Ik denk dat we met z'n allen moeten proberen om JKK zoveel mogelijk bekendheid te geven, voorlichting te geven over de gevaren en onze dieren en kinderen te beschermen.
Tot slot: het aantal dode dieren wat onderzocht is op JKK-vergiftiging, is alleen het topje van de ijsberg. Hoeveel dieren zijn er gestorven zonder dat de eigenaren dit lieten onderzoeken? Ik besef terdege dat er natuurlijk nog heel veel meer planten hoogst giftig zijn voor vooral paarden, zoals b.v. dollekervel, wat heel moeilijk is te onderscheiden van fluitekruid, taxus, maar ook b.v. een simpel blaadje klimop wat in een weiland gewaaid is...
En die kiemkracht, daar was ik al bang voor. Zo blijft er werk voor mij aan de winkel, niet alleen op ons eigen land, maar ook in deze regio.
Groetjes,
Wil.