Esther schreef :
>
> Nee natuurlijk moet je je mond niet houden, ik stak ergens in,
> in de discussie waarom ik WEL praat met paarden, Ik zie er ook

> of niet bewust is van taal of lichaamstaal. Voor mij is taal
> gewoon erg handig. Daar heb ik over geschreven. Gaat niet over
> Parelli of clickeren, maar over praten of brabbelen of hoe je
> het ook wilt noemen.
Precies.
Ik vind het heerlijk om tegen de paarden te praten en ze reageren er heel fijn op.
Het ondersteunt mijn lichaamstaal, soms gebruik ik meer gesproken taal, soms meer lichaamstaal, al naar gelang mijn zin, stemming, wat ik van een paard vraag, maar natuurlijk net zo goed naar wat het paard prettiger vindt. Ik kan me best voorstellen dat een paard de balen kan hebben van oeverloos gewauwel, terwijl er ook paarden zijn die dat wel gezellie vinden zo.
Kijkend naar mijn 10 jarige zoon met zijn 23 jarige Quarter Bay zie en hoor ik het volgende: hij brouwt hooi- en gras soepjes voor haar, (soms zit daar een hap kippenvoer of zijn verse boterham bij, so what) klungelt wat met haar in de paddock, klimt op en af (want dat kan ie nu helemaal zelluf sinds een week), en ondertussen kletst ie honderduit tegen haar.
Ik weet zeker dat oude Bay daarvan staat te genieten, van zoveel aandacht en gezelligheid. De dingen waarmee hij bezig is vertrouwt ie haar toe (en zijn kippen). Heerlijk toch?!
Ik kan me niks leukers voor een paard en kind voorstellen....
Je stem gebruiken kan juist zeer geruststellend werken, ik laat het de lessers ook gebruiken. Als je zelf nerveus bent kan het praten tegen je paard je rustiger maken, in combinatie met de juiste ademhaling en houding. Lage stem maakt rustig, hoge stem geeft opgewondenheid weer.
Mensen zijn telkens weer verbaasd als ze hier komen rijden en ik ze vraag vooral
wel tegen de paarden te praten, het is een vorm van communicatie die jammergenoeg op de meeste maneges niet mag worden gebruikt.
Duidelijke stemcommando's een zacht fluisteren, een waarschuwinkje tegen je paard ('pas op, het is glad in de bocht') of een 'no' wanneer je het echt niet met hem eens bent.
Moet je eens zien hoe het paard zijn oren naar je toe gekeerd houdt en afwacht op wat er komen gaat....
Lijkt me heel raar als je steeds als een soort van zwijgende tweebener tegenover je paard staat of op hem zit, met een heleboel bewegingen, zonder geluid.
Ik denk wel, als het erop aankomt, dat je paard eerder zal reageren op je lichaamstaal ; Ben je druk aan het bewegen maar praat je daarbij rustig heeft dat niet de juiste impact, hij ziet jouw bewegingen en reageert daar op. Een paard is een meester in het aflezen van wat jij wilt, dus ach.... ik denk dat het zo'n vaart allemaal niet zal lopen.
Pien
www.spirithorses.be