Ik hoef niet zo nodig te bewijzen dat verkeerde training
Hoefkatrolonsteking]">hko veroorzaakt.
Ik maak alleen een punt van een goede kennis van de fysiek en alles wat daarom heen hangt als je een paard gaat rijden, mennen, westernen, dressuren, weet ik wat. Ik snap niet waarom dat zoveel weerstand oproept.
Dat is een plicht die je hebt! Klaar!.
En ik begrijp werkelijk niet waarom iemand niet kan begrijpen dat als iemand wil voetballen, het handig is om te weten hoe je je voeten gebruikt, hoe je kunt trainen om blessures te voorkomen. En dat als je voetbalt en je krijgt een zere knie, scheenbeen, weet ik wat dat je gaat kijken wat je daar aan kunt doen.
Of als je altijd zware dozen moet tillen, begrijpen we inmiddels ook allemaal dat het beter is dit vanuit je hurken te doen dan om dit met gestrekte knieen voorovergebogen te doen.
Juist omdat veel paarden waarmee gewerkt wordt problemen vertonen in de ruimste zin. En ook omdat ik genoeg paarden ken met 'reguliere hoeven maar verder niet gebruikt worden en toch geen problemen vertonen.
Er kwamen hier in korte tijd nu al 3 paarden voorbij fietsen die erge baat hebben bij de werkwijze van AdB, 2 omdat ze daar geweest zijn, en eentje van mezelf.
Ook de verdere resultaten van AdB zijn gunstig. En voordat ik daar nu weer uitgepikt wordt: HEt gaat met niet om AdB maar omdat hij vanuit een in dit tijdperk nieuw gegeven naar overbelasting kijkt.
Net zoals we nu, met een 'nieuwe'blik naar hoeven kijken. Over 10, 20 jaar is het waarschijnlijk gewoon. 10, 20 jaar geleden was het normaal dat je je paard met geweld dwong wat te doen. Dat is nu ook passe, en echt niet alleen bij nh.
Kijk naar de verzekeringscijfers, ik ga straks eens informeren. Maar ik durf nu al wel te beweren dat het merendeel voortijdig aan zijn eind is gekomen door blessures,
Hoefkatrolonsteking]">hko, kreupelheid weet ik wat. Waarvan? Niet van het alleen maar op de wei staan. Nee, omdat wij mensen besloten hebben iets met paarden te gaan doen.
Ik zal vandaag eens bij de verzekering informeren Nick, hoeveel paarden er afgestaan worden met
Hoefkatrolonsteking]">hko en wat daar altijd mee gebeurt is.
Een vriend van mij is gespecialiseerd paardenarts en ook hij ziet, niet alleen
Hoefkatrolonsteking]">hko, maar ook andere gewrichtsproblemen, spier- en peesproblemen voornamelijk bij paarden waarmee gewerkt wordt. Door ongeduld, onkunde en niet kunnen kijken naar je paard. En dat is de trieste maar serieuse praktijk.
En daarom pleit ik voor meer kennis daar over en daarom haal ik daar als voorbeeld bij de paarden van de klassieke hogeschool, waarmee tot op hoge leeftijd gewerkt werd maar waarbij
Hoefkatrolonsteking]">HKO niet voorkwam (terwijl ze toch nog nooit van de site van Frans Veldman hadden gehoord).
Uit het boek van Anne Muller:
'meer dan 50% van de paarden die we een zadel opleggen en berijden, gaan scheef, vertonen dus (niet altijd van nature) afwijkingen, zwakke plekken en vergroeiiingen in botten, Ze hebben te dikke of te dunnen spierbundels. Soms op de verkeerde plaatsen. Kleine scheurtjes en littekenweefsel in banden, vocht in gerichten, beschadigingen aan bindweefsel en pezen. Het paard toont pijn pas als het niet anders kan. In zoveel mogelijk gevallen zal het dier de kiezen op elkaar te zetten en proberen te gehoorzamen...
Link naar een artikel van Joca van der Veen, dierenarts over
Hoefkatrolonsteking]">hko.
http://www.dehoefslag.nl/include/lib/frontend/standard2.asp?subsectionId=11&itemid=60(Let vooral op de eerste alinea).
Link naar de manege van Anne Muller van het boek Basis Rijkunst, Wat beweegt de Ruiter (erg aan te raden in deze context).
http://www.akasha-rijkunst.nlVan de site van AdB.
Onze jarenlange ervaring leerde ons dat
hoefkatrolontsteking en kreupelheid bijna altijd het gevolg zijn van een verkeerde training. Er zijn mensen die 3 tot 4 paarden met
hoefkatrol na elkaar hebben terwijl anderen honderden paarden getraind hebben zonder er ooit problemen mee te hebben. Toeval?!? Het geheim van onze trainingsmethode? Richt uw paard recht en rijdt hem voorwaarts!
De meeste kreupelheidsproblemen ontstaan doordat ieder paard van zichzelf enigszins scheef staat. Ruiters versterken meestal onbewust de buiging die het paard neemt tijdens het rijden en gaan zelf hun houding ook automatisch op die kant richten. Hierdoor gaat het paard steeds schever lopen en ontstaat er spanning in de rug.
Het wordt nog erger wanneer de ruiter probeert laag te rijden zonder het paard eerst recht te richten. Dr. Reiner Klimke zei:"Alleen een rechtgericht paard laat zich verzamelen." Als de ruiter niet weet hoe hij een paard moet rechtrichten kom het paard dus ook nooit tot een goed gebruik van de achterhand en komt er teveel belasting op de voorhand terecht.