Wil schreef op dinsdag, 28 juni 2005, 21:19:
> Voeding: GEEN fastfood! Weidegang, gras kan echt niet korter dan
> het nu is want 2 jaarlingen zijn hem voor geweest.
Tiss een beetje rot, maar fructaan zit het meest in de stengel, wortel (maar volgens mij ook in de bloem). Het hele korte gras bewaart veel in de stengel en wortel en het fructaan wordt pas weer een volwaardig koolhydraat als het gras ca 7 cm hoog is. Raaigras bevat het meeste fructaan, en er zijn meer soorten die veel fructaan kunnen bevatten, en er zijn grassoorten die juist erg weinig kunnen bevatten. Maar goed, je zal niet zomaar de weide in kunnen zaaien. Toch is het goed dat het bekend wordt want als iemand een weide in wil zaaien en diegene toevallig een paard of pony heeft die snel
hoefbevangen is, dan is het verstandig om alleen de soorten te nemen die nooit een hoge dosis fructaan kunnen bevatten.
> Hij staat in
> 1/4 hectare. Krijgt voor z'n exceem Sollinea-kruiden, handje
> lucerne,
Lucerne staat expliciet genoemd als ongunstig voor de witte lijn door Jackson in zijn boekje over
hoefbevangenheid. Maar daar hebben we het hier al wel eens over gehad en het kan zijn dat het er zo in staat als zijnde slecht omdat ze het daar in Amerika, als ze het voeren, veel voeren. Ik snap wel dat je het voert als tegenwicht voor de granen (haver neem ik aan?), maar een handje haver heeft geen tegenwicht nodig. Als je redelijk veel bijvoert moet je er wel op letten. Anyway, een handje lucerne lijkt mij nou ook weer niet zo erg eigenlijk, maar je weet maar nooit.
> Fred heeft hem een week of 5 geleden gedaan, 2 weken geleden
> weer nagekeken + hielen laten zaken, verder hou ik het zelf bij.
Prachtig geregeld!
> of rijbak in.... Ik heb geen oud hooi, alleen wat zojuist van
> het land is gekomen. Denk dat dit nog te vers is.
Ja, het moet volgens zeggen 6 weken oud zijn om planten zoals boterbloem te laten ontgiften. Eerlijk gezegd weet ik daar verder niets van af van het hoe en waarom.
> Ach Ilona, ik heb gelukkig het idee van hoe het zou kunnen
> zijn... van ongeveer 6 weken geleden.
Half mei licht bevangen geraakt dus. Camee is 8 mei geboren en ik weet dat het toen vreselijk koud was met veel regen en daarna is het weer beter geworden, veel zon maar nog niet zo warm. Dus zon en geen hoge temperaturen: goed voor veel fructaan....
> Verder had hij in zijn
> hoefijzerperiode zelfs bolle zolen!
Pfieuw... Nou dan mag hij je op je knieen danken dat die ijzers eraf zijn want zelf met die ijzers had hij het dan niet lang meer gered. ("zelfs" omdat ijzers de pijn heel lang verdoezelen)
> Waar ik mee zit is dat stomme fructaangehalte! Hij loopt
> eigenlijk nu altijd buiten... dus ook vroeg in het voorjaar. 's
> nacht's nog lichte vorst, overdag stijgen de temperaturen. Waar
> laat ik hem? Nee, niet op stal!
Nou maar liever stal dan bevangen... Paddock misschien een optie?
> En wat is dan de beste tijd om
> hem wel buiten in het gras te zetten?
's ochtends vroeg als de zon nog niet veel heeft geschenen, en op bewolkte dagen, als het niet te koud is geweest. En als het gewoon mooi weer is, warm, zon, en het gras voedingsstoffen (bemesting) heeft om te kunnen groeien.
> Want ik weet dus niet hoe
> ik dat volgend voorjaar aan zou moeten pakken. Ik hoop dat de
> witte lijn dan genezen is... dan is de kans op herhaling dacht
> ik veel kleiner.
Ja maar een paard wat er gevoelig voor is heeft het zo weer als je de voeding niet verandert. Liever iets vaker zielig op de paddock met hooi als het "gevaarlijk" weer is dan dit.
> Ik denk ook, gezien zijn USA 'show'verleden, dat hij misschien
> al vanaf zijn 2de jaar op ijzers heeft gestaan.... Ik heb hem 6
> jaar, vorig jaar september zijn de ijzers definitief
> verwijderd... Reken maar uit.... Hij wordt nu 15
>
> Juist.... geduld! Toch?
Geduld zul je moeten hebben, jeetje mina dat is geen beste start zeg, bolle zolen en al vanaf zo jong op ijzers. Ik wens je er heel veel sterkte mee, want het proces zal nog wel even op zich laten wachten. Pas trouwens in het najaar óók op, want dan is het weer net zo gevaarlijk als in het voorjaar, met wat koudere dagen en nachten met zon (op die dagen dan

)
Hooi behoudt het fructaangehalte ook, dus als het op een fructaanrijk-tijdstip is gemaaid dan is het fructaanrijk hooi.
Alstjeblieft, geef hem hooi en geen gras als het gras gevaarlijk is. En kijk eens of je voor een harde ondergrond kunt zorgen waar hij overheen moet lopen om van zijn eten naar drinken te gaan bv. Hoe meer je hem kunt stimuleren hoe sneller hij zijn eigen hoeven weer gezond maakt.
Het komt wel goed hoor, Wil, daar ben ik van overtuigd maar bij een paard met zo'n voorgeschiedenis kost het tijd, geduld en moeite.
Ilona
--
Let's keep on moving naturally!