InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 1832½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2005, 13:4014-6-05 13:40 Nr:27477
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:27452
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefkatrolpaard Romantique Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Drost schreef op dinsdag, 14 juni 2005, 11:20:

> Echter, heb je te maken met een paard dat schijnbaar gezond is
> en niet kreupel, dan pas je de trim aan zodat je het paard zeker
> niet kreupel maakt.

Ik weet gelukkig dat de ene Strasser beoefenaar de andere niet is, maar ik heb heel wat mensen op cursus gehad die zelf de hoeven wilden gaan bijhouden, omdat iedere keer na de Strasser bekapping het paard wekenlang gevoelig was. Het merendeel van die mensen had paarden die al jaren prima zonder kreupelheid zonder hoefijzers liepen. Ik weet niet of de Strasser-methode nu veranderd is, maar als dat zo is dan zou ik daar zeker wat meer ruchtbaarheid aan geven, want het is iets dat nogal wat mensen weerhoudt om hun paard (weer) te laten Strasseren.

>> Probleem hierbij is dan natuurlijk wel dat ALS de hoek niet
>> klopt, dat je om de hoek volgens het boekje moet maken je
>> toevlucht moet nemen tot het snijden/raspen van de zool, of
>> ergens een losse hoefwand moet laten staan.
>
> Nee hoor, het bereiken van een 30-graden kroonrand zit hem
> vooral in het verlagen van de hielen.

Dat doen wij standaard, tot aan de zool. We houden gewoon in alle gevallen de zool aan. En nu vraag ik me dus af hoe je die 30 graden probeert te bewerkstelligen als "de zool aanhouden" niet tot dat resultaat leidt. Je moet dan wel of ergens een stuk zool weghalen, of ergens een stuk hoefwand laten staan. En beiden hebben zo hun eigen nadelen.

> Wij hebben daar een andere oplossing voor. We leggen aan de
> eigenaar uit waarom we de wand niet mooi afronden (vanwege de
> reeds genoemde grip op zachte bodem) en vertellen er bij dat het
> "chippen" van stukjes wand normaal is en niks om je zorgen over
> te maken.

Jij noemt de grip op zachte grond die beter zou zijn zonder mustang roll. Wij noemen de bescherming tegen hoefschade die beter is met mustang roll. Laten we aannemen dat beide stellingen kloppen, wat heeft dan voor de meeste mensen (en de paarden!) de hoogste prioriteit? Het is mij nooit opgevallen dat mijn paarden minder grip zouden hebben op zachte ondergrond (en ze zijn best wild bezig) maar ik kom bij de meeste paarden wel beschadigingen aan de hoeven tegen. Ik zie ook niet helemaal hoe een messcherpe hoefwand een betere grip zou geven. Als dat zo was dan zouden trekkerbanden geen afgeronde rubberblokken als profiel hebben maar hele scherpe overgangen, maar dat is niet zo.

> Op zachte bodem (weiland) is een paard beter af met een scherpe
> hoefwand omdat daardoor de hoef beter horizontaal blijft.
> Wanneer je de wand afrondt verklein je het oppervlak van de hoef
> en werk je in de hand dat het paard met de voorkant van de hoef wat naar beneden komt te staan (op zachte bodem). En dan is het hoefbeen weer niet parallel aan de bodem, met alle gevolgen van dien.

Bij mijn weten zakt op een zachte bodem juist de hiel iets verder naar beneden dan op een harde ondergrond, omdat het meeste gewicht nu eenmaal gedragen wordt door de achterkant van de hoef. Ik ben dus benieuwd waar het idee vandaan komt dat op zachte ondergrond de hoef voorover zou kantelen? (De volgende keer dat er hier modder ligt ga ik toch weer eens even kijken).

Ik hoop niet dat ik de indruk wek tegen de Strasser methode te zijn, ik vind het voor veel paarden een prima methode en over de grote lijnen zijn we het sowieso roerend eens. Maar uiteraard ben ik wel geinteresseerd in de kleine verschillen tussen de methodes, over de denkbeelden die erachter zitten. In beide kampen zitten onderzoekers die niet bepaald over één nacht ijs zijn gegaan, dus de waarheid zal wel een beetje van het individuele paard afhangen. Misschien dat dit er uiteindelijk toe leidt dat het al dan niet aanbrengen van een mustang-roll afhangt van het individuele paard en zijn leefomstandigheden. Als je hierover liever privé wilt discussieren kan dat natuurlijk ook.

Laten we in ieder geval scherp blijven en niet dezelfde fout maken als de traditionele bekappers deden: klakkeloos een bepaalde methode aanhangen zonder er zelf over na te denken.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2005, 13:5914-6-05 13:59 Nr:27478
Volg auteur > Van: Patchouli Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Groepsstal Structuur

Patchouli
Nederland

Jarig op 9-7

276 berichten
sinds 19-3-2005
Oke, mijn gedachten eens hier ventileren. Ik sta bij een (koeien) boer met nog ongeveer 12 andere paarden. In de randstad, tussen Vlaardingen en Hoek van Holland. De meeste paarden staan 's winters op stal. Die van mij mogen op een lang betonnen pad staan en gaan 's nacht op een open stal met uitloop(je). De zomermaanden gewoon dag en nacht op het land.
Voor alle duidelijkheid 's winters mogen ze dus niet op het land! Nou heeft deze boer een oude koestal, weet je wel met van die geulen met roosters voor mest en een breed betonnen middenpad.
Het idee is om deze stal te gaan huren (geen idee wat hij daarvoor kan vragen, waar hij 4 boxen heeft die gem 115,00 per maand opleveren) Die koestal zou aangepast kunnen worden om er een groefluisteral van te maken. Zoals dat artikel in de Bit van mei 2005. Ze staan dan in ieder geval in een groep, dus alle rassen, drachtig en niet-drachtig. Alles door elkaar. Het belangrijkste is dat ze voldoende ruimte hebben zodat dreigen voldoende is om een andere kant op te kunnen gaan. Ook onbeperkt hooi, een gedeelte met stro, het middenpad is al van beton en een gedeelte waar gegeten kan worden. Naar mijn idee is het een stap de goede richting in. Het zou helemaal ideaal zijn als ze vanuit deze groefluisteral naar het land zouden kunnen lopen en zelf de keus hadden.
Dit moet ik eerst eens gaan bespreken met de boer die voor veel dingen open staat maar zelf niet zo "handelend" is, zeg maar. En ook niet onbelangrijk voor hem, het moet niets kosten. Over de groefluisteral hebben we het al gehad, hij leest ook de Bit. Maar kom niet in de winter aan zijn land....
Willen jullie eens meedenken?
gr Caroline
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2005, 14:1714-6-05 14:17 Nr:27479
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:27465
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is er markt voor dit idee? Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
fairytale schreef op dinsdag, 14 juni 2005, 12:28:

> trea hoex schreef op maandag, 13 juni 2005, 20:45:
>
>> Marleen den Arend schreef op maandag, 13 juni 2005, 20:00:

>>
>> Jaa dat klopt, gisteravond heb ik hem via google opgesnord!
>
> hij blijft hem niet pakken

Probeer deze eens: www.paardenmaat.com
trea
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2005, 14:2014-6-05 14:20 Nr:27480
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:27479
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is er markt voor dit idee? Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
trea hoex schreef op dinsdag, 14 juni 2005, 14:17:

> fairytale schreef op dinsdag, 14 juni 2005, 12:28:
>
>> trea hoex schreef op maandag, 13 juni 2005, 20:45:

>> hij blijft hem niet pakken
>
> Probeer deze eens: www.paardenmaat.com
> trea

Tja hij doet het echt niet zie ik nu. Vreemd want vanmorgen deed ie het wel. Zal nu wel echt storing zijn. De link van Marleen klopt ook niet, want de ...met heeft ie erachteraangeplakt.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 1832½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact