joop schreef op donderdag 2 oktober 2014, 11:40:
> als de voet zou veranderen van plaats levert dat een verlies van energie
> op. Niet voor niks proberen atleten schoenen te gebruiken die veel grip
we zijn er net achter dat dit een kwestie van terminologie is.
> hebben. Zodra de voet (hoef) van plaats zou veranderen als hij op de grond
> staat heb je risico blessures in pees of spier. De beweging kan alleen uit
> de spieren komen en niet uit de voet.
En da's wel van belang nmm. Er zit dus op dat moment statische wrijving tussen hoef/voet en ondergrond, er rust gewicht op, dat nog eens maal de kracht van afzetten maar dat hoofdzakelijk wanneer er mutatie van vectoren gebeurt, dus bij snelheid en/of richting veranderen.
Voor de rest is dat verplaatsen van beesten bijzonder energiezuinig omdat de energie uit zwaartekracht betrokken wordt. Om een stap te maken hoef je je niet eens af te zetten - laat jezelf maar uit evenwicht vallen een of andere kant op waar je heen wil, til je poot op, zet die neer op de plek waar je ook alweer heen wou om vallen te voorkomen en klaar is Klara!
Daarom is "een paard gaat waar het hoofd heen wijst" ook zo'n goede volkswijsheid, hals/hoofd zijn het enige onderdeel van paarden die zich constant buiten hun steunvlak bevinden. Heel logisch dus ook om een paard via het hoofd te willen sturen.
> Zet je de voet te vast, bv met
> voetbalschoenen of ijzers met doppen, loopt het risico van blessures ook
> weer te veel op. De natuur heeft er weer eens goed over nagedacht.
Haha, weg met de natuur, die denkt helemaal niet na!
Zou je eens moeten zien wat ik kan bedenken als ik daar ettelijke miljoenen jaren tijd voor krijg en een oneindig aantal weggooi modellen om uit te proberen....