Emma Arblaster schreef op woensdag 1 oktober 2014, 7:12:
> Beste meneer kraak, vooreerst bedankt om te willen discussiëren en zo
> nauwkeurig alles door te lezen.
>

> wrijving is uiteraard niet constant maar tegengesteld evenredig met
> kinetische voortbewegingsenergie
>
> Dus ook een hele dikke duim voor je poging.
Is "Genoemde wrijving is uiteraard niet constant maar tegengesteld evenredig met kinetische voortbewegingsenergie" onjuist dan, als het over een band gaat?
Misschien verwoord ik het ongelukkig maar dat is toch de reden waarom de band om een aangedreven wiel veel sneller slijt dan die om een volgwiel?
> Even ter info, de FB foto laat zien dat er na een rit van 10km met
> haflinger op straat slijtage in de teen te zien is.
>
> https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10665380_70
> 4483072973876_789857833144351227_n.jpg?oh=6aa98a4f6c34cf5b2ea7515f60942489&
> oe=54CE93D1&__gda__=1418266776_eb711e05e8d9a9b59bc9b09bcb1790c1
Ter info: ik kan en wil wat op vreesboek gezet is niet bekijken/beluisteren/etc.
Maar over de foto: wat is daar mis mee?
Volgens mij toont die teenslijtage niets anders aan dan dat die hoef daarmee iets beter gevormd is, gratis, "van nature", verdien je als bekapper dus geen drol aan.
Misschien snap ik de hele discussie niet
Er zou wel een probleem kúnnen zijn, wanneer de teenslijtage bijv. wordt veroorzaakt door een slepend been o.i.d. maar nergens zie ik melding van een probleem of iets dat "stuk" is.
> Er zijn verschillende aspecten waar ik graag op verder zou borduren, in je
> eerste post zeg je: "ingewikkeld in elkaar omdat de stabiliteit ervan
> zich ontleent aan een groot aantal variabelen"
>
> Het is de kunst om van die variabelen de belangrijkste af te zonderen, dan
> is het minder ingewikkeld en daar kan je wel een methode op bouwen.
Ik denk echt dat alle bekapmethoden die ingewikkelder zijn dan een op paarden aangepaste wijze van nagels knippen normaalgesproken onnodig ingewikkeld zijn.
Pas wanneer vastgesteld dat er iets stuk is, kun je nmm gaan prakkezeren over wát er precies stuk is, wat de oorzaak is en aan welke variabele je zou moeten sleutelen om dat oorzakelijk (want ander ben je aan het dweilen met kranen open) te verhelpen.
> Om even in te gaan op mijn vergelijking met een band van een wagen, deze
> vergelijking was er niet om de hele werking van de hoef mee te
> vergelijken, zoals jij zo goed hebt uitgelegd dat het daar niet op lijkt.
Mijn uitleg was dus toch wel begrijpbaar? Ik veins dit niet hoor, het uitleggen is heel moeilijk voor mij en ik heb nimmer een flauw idee hoe het op "normaal denkende mensen" (hè Iloon?) over komt. Da's gewoon eerlijk, maar ik doe mijn best
> 3. Mijn vergelijkjing met de band ging enkel en alleen over het
> afwikkelen, wat een rolbeweging is (het woord zegt het zelf).
> 4. Deze rolbeweging zorgt voor propulsie, dat is een beweging tov de grond
> om vooruit te komen. (aangedreven dus)
Nogmaals, mijn verwarring m.b.t. zinvolle discussie is dat ik alleen weet wat jij hier nu schrijft, niet wat Noortje of anderen op FB ingebracht hebben.
Maar misschien snap ik jullie verwarring nu een beetje....
Eerst maar een paar beweringen:
- Een afrolbeweging en het ontstaan van een daar optimaal voor aangepaste vorm (vorm volgt functie!) impliceert niet dat propulsie (afzetbeweging, versnelling) daar de functie van is of in welke mate dat daar vandaan komt.
- Voor slijtage uit wrijving is maar heel weinig kracht nodig, veel uitgeoefende kracht daarentegen betekent niet automatisch veel wrijving.
- Druk (in Nm) is iets anders dan wrijving.
> Wat jij zegt: "De hoef of voetzool daarentegen dient in hoofdzaak alleen
> maar als steunpunt, maar geleidt geen voortbewegings(kinetische)energie en
> ondergaat wegens dat "gebrek" ook geen logisch tegengestelde
> wrijvingsenergie."
>
> Gaat zeker op in rust, maar niet als je voortbeweegt, je moet namelijk de
> wrijving met de grond gebruiken om verder te gaan, en zo slijten je
> schoenen of krijg je eelt onder je voeten om die slijtage te compenseren.
Er is natuurlijk wel ietwat wrijving en dus ietwat slijtage, omdat een voet steeds weer opgenomen wordt en neergezet en daar imperfecties in nauwkeurigheid bij komen (de ondergrond wordt misschien wel ingedrukt, of is juist te glad zodat net te weinig grip ontstaat, etc.) en uiteraard is er ook de vormverandering in de hoef zelf (hoefmechanisme) die allerlei functies heeft; daar staat aangroei en aanpassing (eelt) tegenover. Soit.
Maar naar mijn idee hadden we het niet over die details.
Bij de perfecte vorming van een krachtvector uit stapbeweging ontstaat echter zo min mogelijk wrijving en zoveel mogelijk druk.
Filmpje ter meditatie en verduidelijking:
bridge_race_horse_animated.gif" target=_blank>
bridge_race_horse_animated.gif">Ik heb in vorige post uitgenodigd tot "experimenten" die iedereen doen kan om ietwat bewuster te worden over wat er precies gebeurt.
Voor ik nou alles ga zitten voorzeggen liever een paar vragen:
- wat is de hoofdvector van versnelling bij een band?
- dito bij de voet van een dier?
- waarom "slipt" een band veel makkelijker dan een voet, even aangenomen dat beide evenveel "grip" (= weerstand) hebben?
- is het niet zo dat een wiel (met een slijtende band erom toe) zich continue verplaatst, maar een voet maximaal discontinue?
De grote hap aan energie die nodig is om een beest van 100en kilo's te transporteren komt NIET uit de voet die een krachtvector tegengesteld evenredig aan wrijving met de ondergrond genereert (anders zouden ze binnen korte tijd echt op heel korte stompjes lopen) maar vanuit vormverandering die maximaal slim gebruik maakt van overunity uit overbalance (toch géén perpetuum mobile omdat perfect duidelijk is waar de energie dan wél vandaan komt, uit spieren die vormverandering veroorzaken én gebruikmaking van zwaartekracht!).
De natuurlijke ontwerpen zijn véél slimmer dan onze traditionele ontwerpen voor onbezielde beweging. Het wiel is een bijzonder goede uitvinding om iets te laten volgen of te laten continueren, maar het is veel minder slim als aandrijving. Dat werd eigenlijk door ingenieurs al dan niet bewust ook allang wel begrepen, vandaar dat het TANDwiel werd uitgevonden
Probeer een tandwiel eens te zien als een wiel met een boel voetjes rondom. Probeer de poten van een dier eens te zien als tanden aan een tandwiel. Wat er dan nog aan een even slim ontwerp als de natuur gedaan heeft ontbreekt is dat het "wiel" eruit verwijderd zou moeten worden ten gunste van vormverandering.
link mislukt. nogmaals, alleen dit copy/paste: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Muybridge_race_horse_animated.gif