InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 1765½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 16:1723-5-05 16:17 Nr:26471
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Natuurlijk bekappen omgeving Lage Zwaluwe Structuur
Hallo allemaal,
ik ben nieuw hier.
Ik zou graag mijn paarden natuurlijk laten bekappen, maar ik heb op die lijst gekeken en ik zag nou niet echt iemand in de buurt van lage zwaluwe.
Weet iemand een natuurlijk bekapper in deze regio?
Alvast bedankt!
Vr. Groet Manon,
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 21:1223-5-05 21:12 Nr:26472
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:26431
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: schrikkerige pony Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
lisa bolman schreef op zondag, 22 mei 2005, 12:11:

> Hallo paardenvrienden,
>
> Ik heb sinds twee jaar een eigen pony, Apollo , waar ik bijna
> elke dag op rij.
> Apollo is energiek, schrikkerig, heeft een strakke hand en
> duidelijkheid nodig.

Goh, hiervoor kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Vooreerst hoe zijn deze pony zijn leefomstandigheden ? Staat hij op een manege gestald 24/7, of heeft hij weidegang, hoelang en hoeveel per uur per week ben je met hem bezig ? Je schrijft dat je hem dagelijks rijd. Oke, maar hoeveel uur spendeer je daadwerkelijk uit het zadel. Strakke handen lossen zelden iets op ! Als je na 2 jaar het vertrouwen van deze pony nog niet gewonnen hebt, dan wordt het hoog tijd dat je dat nu wel eens gaat doen. Ook het beste is hiermee te beginnen.

> Hij is geen knuffelige pony.
> Wie weet hoe dat komt?

Aard van het beestje misschien ? Ik heb ook 2 paarden en beiden zijn compleet verschillend van karakter. Toch merk ik dat ik door intensief grondwerk en clickerwerk te doen met het arabiertje er een hele gedragsverandering opgetreden is. Ze is enorm veranderd ! Waar ze vroeger op de loop ging als je de weide nog maar inkwam, komt ze nu al vrolijk aangelopen, en krijg je ze niet meer bij je weg ! Zij was anders ook niet zo'n knuffeltype. Ze houdt nog steeds niet van vele aanrakingen met de hand. Ze is wel lief en nieuwgierig, maar ik laat haar zelf afkomen, in plaats van ze te overstelpen met aaitjes en kusjes. Ik merk dat het nu andersom is en ik leer kanten van dit paardje kennen die ik nog nooit eerder daarvoor gezien had !

> Ik kan ook geen buitenritten met hem maken. Hij schrikt van
> alles zoals bloemen, straatsteentjes. Ik heb wel onder
> begeleiding van andere mensen en paarden buiten gereden. Maar

> rustiger wordt. en dat ik zeg maar een met hem kan worden.
> Wie kan mij hier duidelijkheid over geven?
> Ik zou het leuk vinden als je hier op wilt reageren
>

Vertrouwen daar begint alles mee ! Eerst moet je paard leren jou te vertrouwen, maar andersom ook. Je schiet er niets mee op als je je paard steeds eigenschappen toebedeeld die ietwat negatief zijn : bvb. : hij is schrikkerig, nerveus, bijterig. Hiervoor is een reden. het paard is onzeker en vindt in jou geen betrouwbare leider terug omdat je zelf je vertrouwen niet schenkt. Paarden voelden dat aan. Hij gaat bijgevolg alles zelf maar inkleuren naar believen. Jij bent er om hem te helpen het plaatje juist in te kleuren. Werken aan het vertrouwen,uit het zadel en een punt zoeken in jullie trainingsproces waar jullie je wel goed bij voelen. Stappen achterwaarts zetten tot een punt waar het wel goed ging. Leiden aan de hand, wijken voor druk, vertrouwensspelletjes, je paard leren belonen voor ieder kleine stap (hoe klein ook) in de goede richting, en leren negeren wat hij fout doet ! je open stellen, en je krijgt een heel ander paard.

> Groetjes en hoefjes van Lisa en Apollo

Groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 21:4923-5-05 21:49 Nr:26473
Volg auteur > Van: Hein Remmerie Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Springen op gras zonder ijzers/taloenen Structuur
Hein Remmerie
Homepage
Emelgem
België

Jarig op 19-9

22 berichten
sinds 27-3-2005
Hallo,

Ik heb sedert enkele maanden een nieuw paard van 1.72m, dus geen kleintje. Voor mij is hij vooral bedoeld om te springen.
Toen ik hem kocht had ik al opgemerkt dat hij nogal wat galletjes rond zijn boulet had. Alhoewel de vroegere eigenaar er niet veel mee sprong vertelde hij me wel dat ze er al heel vroeg mee beginnen rijden zijn. Ik vond hem slecht beslagen, de hiel hoog en de ijzers wat aan de kleine kant.
Hij is nog maar 7 jaar dus nogal vroeg om reeds slijtage aan de pezen te hebben.
Na het zien van jullie DVD-nu trouwens zelf het mediapakket gekocht- ben ik van plan om hem "blootsvoets" te zetten.
Ik heb slechts enkele bedenkingen: het springseizoen is reeds volop aan de gang dus ga ik bijna wekelijks op jumping. Thuis oefen ik op zand maar 's zondags is de wedstrijd bijna altijd op grasbodem.
Zal mijn paard, dat gewoon is op ijzers met taloenen te lopen, niet gaan uitglijden en zou het niet te abrupt zijn om nu direkt de ijzers eraf te halen en dan direkt aan springwedstrijden deel te nemen of wacht ik best tot na de zomer?
Iemand van jullie hier ervaring mee?
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 21:5123-5-05 21:51 Nr:26474
Volg auteur > Van: iebie Opwaarderen Re:26458
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw paard, nieuwe rangorde Structuur
iebie
Balegem
België

Jarig op 8-2

35 berichten
sinds 10-12-2004
Trudy schreef op maandag, 23 mei 2005, 0:01:

> e m kraak schreef op zondag, 22 mei 2005, 16:09:
>
>> Trudy schreef op zondag, 22 mei 2005, 14:03:

> zetten.
> Een hengst bestaat ook alleen maar ,omdat t jouw fantasie is !!!
> NATUURLIJK????
> <MY ASSSSS

Trudy, ik schrijf hier zelden maar lees wel vaak mee. Maar op dit ogenblik wil ik reageren...
Wat jij schrijft vind ik niet kunnen. Als je geen respect kan opbrengen voor een mens, zal je dat ook niet kunnen voor een paard. Dus stel jezelf niet boven een ander!
Wat je schrijft over egon is niet alleen respectloos, maar gewoon LAAG.
Je valt aan zonder aangevallen te worden.
Je sterilisatie doet hier niet terzake en is absoluut geen reden om uit te vliegen.
Egon is een goed mens, verstandig envriendelijk.
Hij verdient meer dan wat dan ook jouw verontschuldigingen. Dat je Piet aanvalt, vind ik al even erg. Ook al doe je het rustiger.
Sorry, dit moest me van het hart. Wat je schrijft is geen interne ruzie maar is voor iedereen leesbaar. Heb het lef om je te verontschuldigen voor je uitspattigen, dan ben je weer waard om gelzen te worden.

iebie
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 22:0923-5-05 22:09 Nr:26475
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26473
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Springen op gras zonder ijzers/taloenen Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Hein Remmerie schreef op maandag, 23 mei 2005, 21:49:

> Ik heb sedert enkele maanden een nieuw paard van 1.72m, dus geen
> kleintje. Voor mij is hij vooral bedoeld om te springen.
> Toen ik hem kocht had ik al opgemerkt dat hij nogal wat

> Zal mijn paard, dat gewoon is op ijzers met taloenen te lopen,
> niet gaan uitglijden en zou het niet te abrupt zijn om nu direkt
> de ijzers eraf te halen en dan direkt aan springwedstrijden deel
> te nemen of wacht ik best tot na de zomer?

Die peesschade op 7 jarige leeftijd is niets abnormaals in paardenwereld hoor, dat kan echt wel.

Of je de ijzers moet verwijderen of niet han af van wat je wilt. Als je naar de gezondheid van je paard kijkt haal je de ijzers, en vooral ook de kalkoenen er direct onderuit. Kalkoenen zijn bedoeld om in de grond geboord te worden als het paard loopt om uitglijden tegen te gaan, verdraait hij zijn gewicht echter (per ongeluk), dan draait zijn hoef niet gewoon netjes op de grond, maar blijft die hoef op de grond, en draaien de gewrichten om de klap op te vangen... Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dat niet goed is. Die zachte verdikkingen die je beschrijft, kunnen zeker een gevolg zijn van verkeerde gewrichtbelasting.

Als je puur vanuit de korte termijn naar je sport kijkt, laat je de ijzers zitten en draai je er kalkoenen in. Er is een redelijk risico dat je paard gevoelig wordt na het verwijderen van de ijzers, en dan kunnen zijn prestaties achteruit gaan. Bovendien moet hij een techniek ontwikkelen om blootsvoets te kunnen springen. Dat kan hij waarschijnlijk niet zomaar, dat kan tijd kosten.

Als je echter langer van je paard wil genieten, dan zou ik de ijzers er sowieso zo snel mogelijk onderuit halen. Misschien dat je dan een compromis kunt sluiten met jezelf. Stel dat je paard gevoelig wordt, of dat zijn techniek nog niet goed genoeg is om blootsvoets te kunnen springen, dan kun je marquis hoefschoenen aandoen en daar kalkoenen in draaien. Dat mag met springwedstrijden, en kan met die schoenen.

Het beste is gewoon dat je hem de tijd geeft om aan zijn blote voeten te wennen en een goede techniek te ontwikkelen, maar als je dat niet wilt is dit bovenstaande misschien een alternatief, het is iig beter dan gewoon met ijzers en kalkoenen blijven springen. Tijdens het bekappen kun je hem trouwens wat steunsel laten behouden, en een heel klein randje bij de hiel laten staan (halve cm), dan heeft hij extra grip en toch heeft het bij lange na niet de nadelige gevolgen als andere middelen.

In ons boek staat trouwens een meisje wat met haar pony zz springen is geworden. En, en dat is voor jou misschien overtuigender, er was jaren geleden eens iemand die op heel hoog internationaal niveau blootsvoets meedeed aan springwedstrijden, altijd. Ik heb dat gehoord van een ex-cursist van ons, die wist dat omdat hij vroeger zelf groom was bij de wedstrijden. Mensen verklaarden de springruiter toen al voor gek, maar hij bleef het doen en had succes ook.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 1765½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact