InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 1762½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 22 mei 2005, 10:0522-5-05 10:05 Nr:26427
Volg auteur > Van: Ineke Klootwijk Opwaarderen Re:26392
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Western rijden Structuur
Ineke Klootwijk
Esterwegen
Duitsland

Jarig op 20-11

58 berichten
sinds 23-7-2004
Spirithorses schreef op vrijdag, 20 mei 2005, 22:46:

> Ineke Klootwijk schreef :
>> Het
>> is dus inderdaad zo dat het vaak nog steeds met grof geweld

> Maar dat interesseert niemand, "Ach, dan neem je toch gewoon
> weer een nieuwe"? :-P
>
> Groet, Pien

Ik ben niet opgegroeid in paardenland en rijd sinds augustus pas intensief op ons paard. Het is een ijslander en staat bij een particuliere stal met nog meer ijslanders, shetjes , een oude haf en een hele oude fjord. We zijn hier gewoon aardig tegen de paarden. We gebruiken wel een zweep. Niet als 'slastok' maar als aanwijsstok.
Verder lopen alle paarden op blote voeten en zijn we bezig met het zonder bit rijden. Alle veranderingen zoals zonder bit, op blote voeten en met boomloos zadel spelen pas vanaf vorige herfst en ik moet zeggen dat het ons goed bevalt. We zijn er met 5 personen mee bezig en niet iederen is al even ver maar er zit ontwikkeling in en de wil is er.
Ik heb ooit wat rijles gehad bij een reguliere manege (21 jaar geleden) maar na mijn zwangerschap ben ik daar niet mee doorgegaan omdat het mij niet aansprak. Nu weet ik waarom ik het niet echt leuk vond. Nu pas besef ik dat dat kwam door de manier waarop paarden werden gehouden. Ik houd er niet van om iets of iemand in een benauwde ruimte te zetten. Onze kinderen hebben nauwelijks in de box gezeten en we hebben ook geen sloten op de binnendeuren. Het idee dat je niet weg kunt vind ik benauwend en dat speelt ook door in de manier waarop wij met de dieren omgaan. Zoveel mogelijk de ruimte, ook onder het zadel.
Daarom begrijp ik niet dat je dwangmatig iets kunt afdwingen. of je krijgt het niet voor elkaar of je krijgt later de rekening of de tegenpartij laat het afweten (op welke manier dan ook).
Ik begrijp het niet en wil het niet begrijpen.

Ineke
Volg datum > Datum: zondag 22 mei 2005, 10:1922-5-05 10:19 Nr:26428
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26405
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Slecht lopen na veel vers gras Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Pascal de Boer schreef op zaterdag, 21 mei 2005, 15:20:

> Het paard waar ik elke week het bos mee in ga (Victor 26jr) liep
> vandaag
> erg slecht tegen kreupel aan met name links voor en rechts

> waardoor hij er niet tegen kan eten.
> Is dit de oorzaak of is er meer aan de hand? Meerdere mensen
> zeggen
> dat het wel eens hoefbevang kan zijn..,

Hoe staat het paard? Ik bedoel, op welke manier ontlast hij zijn hoeven (en op welke manier bélast hij zijn hoeven dus). En hoe voelen ze aan, zijn ze warmer dan de andere hoeven (met name bij de kroonrand). Als het iets met hoefbevangenheid te maken heeft zul je zien dat de hoeven warm zijn en dat hij de toon ontlast. Maar het is uiterst vreemd dat hij aan 1 voor en 1 achterbeen bevangen zou zijn. Meestal zijn het de 2 voorbenen. Bovendien loopt een bevangen paard niet direct daarna weer goed.

Maar ik zou er toch voor proberen te zorgen dat hij géén gemaaid gras krijgt, dat is om meerdere redenen niet goed, ook vanwege het feit dat ze giftige planten zoals boterbloem (maar die is dan nog redelijk onschuldig) niet meer goed kunnen herkennen/sorteren. Boterbloem verliest zn giftigheid pas na 6 weken afgemaaid te zijn. Als hij al in zo'n volle weide staat moet hij sowieso niet bijgevoerd worden... Maar ja, vertel zo'n boer maar eens he...

Maar goed, het lijkt iets anders te zijn dan het gras. Kreupel aan 2 diagonale benen is meestal een indicatie op een rugprobleem.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: zondag 22 mei 2005, 10:3922-5-05 10:39 Nr:26429
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen Re:26422
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw paard, nieuwe rangorde Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
jan seykens schreef op zondag, 22 mei 2005, 4:58:

> e m kraak schreef op zondag, 22 mei 2005, 4:29:
>
>> Spirithorses schreef op zaterdag, 21 mei 2005, 23:27:

> een ruin bekijkt als een merrie, dus al wat niet ruikt of zich
> gedraagt als een hengst is een merrie.
>
> :-)jan.
sorry hoor,ik vind t wel een beetje boel,kort door de bocht,om de ruin ansich zo ,als een niet normaal Paard te beschouwen..
Zelf ,ken ik 2 voorbeelden ,van ruinen ,die zeker niet onder doen voor de heren met ballen.En de dames zijn ,als ze hengstig zijn zeer gecharmeerd van hen,terwijl er dus ook een jonge ""echte hengst tussen liep.....dus de onzin,dat ze naar merrieen ruiken,gooi ik alvast in t prullenmandje.
Mijn merrie,als ze hengstig is ,staat ook fijn te knipperen ,voor haar 32 jaar oude maat ,en hij springt er bij tyd en wijle ,ook nog steeds op..
En jan,ik weet niet ,of jouw hengst buiten loopt met anderen,maar ik denk toch echt niet ,dat die zogenaamde""önechte""paarden zich laten dekken door hem..
Zou nog wel eens tegen kunnen vallen..
De ruinen ,die ik ken ,doen op geen enkele manier onder qua gedrag,spel en zelfs ook handelbaarheid..
Zo,ik kom even op ,voor de leuke ,speelse,ook nog dekkende,bijtende,hun mannetje staande ,ruinen van dit land!!
Niks mis mee,behalve ,dat ze geen kindertjes meer kunnen maken,zijn t voor mij ,nog steeds hele paarden..
Groeten Trudy
Volg datum > Datum: zondag 22 mei 2005, 10:5222-5-05 10:52 Nr:26430
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:26425
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw paard, nieuwe rangorde Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Bedankt voor jullie reacties. Ik haal er wat stukjes uit om op te reageren.

> Mét Egon vraag ik me eensgezind af wat er eigenlijk mis is met deze situatie, gezien ruimte géén beperkende faktor is.

** Wat er "mis" is met deze situatie, is dat de eigenaresse van deze 10 paarden niet blij is met de ontstane onrust. Deze kudde is het afgelopen jaar gegroeid van 3 naar 10 paarden en volgens haar eigen zeggen is het binnenkomen van de nieuwkomers iedere keer probleemloos verlopen. De komst van deze nieuwe merrie blijkt dus anders uit te pakken dan dat zij gewend is c.q. verwacht had. Deze keer blijkt het dus meer tijd nodig te hebben. Daar is in mijn beleving niets mis mee, maar in haar beleving voelt dit niet goed. Het leek me een interessante topic voor het forum.

> Eveneens maak ik de bedenking met Egon, dat de status van een geintroduceerde zogenaamde 'alpha'-merrie gewoon vervalt op het moment van die introductie en moet je het wel of niet samengaan, als een kompleet nieuwe situatie zien, tenzij natuurlijk deze merrie al een aantal paarden uit deze groep toch vooraf al kende. Maar we gaan ervan uit van niet.

** De status komt dan inderdaad te vervallen en het zal moeten blijken of ze deze alpha-status behoudt of verliest/afgeeft.
De merrie kende 3 paarden van de kudde; ze heeft eerst met de 2 andere merries op een wei gestaan en 1 ruin was ze dikke maatjes mee.

> Druppelsgewijs de buren erbij laten is een tweede stap, de liefste eerst, de kwaaiste laatst.

** Dit zou inderdaad een goede manier geweest zijn om de merrie stap voor stap in de kudde te introduceren. Is niet gebeurd. Na anderhalve week samen met de 2 merries in de wei, zijn de merries gezamenlijk de kudde (weer) in gegaan.

> T kan dus best een tyd duren,maar als ze elkaar niet zodanig aftuigen,zou ik t de tyd geven..

** Aftuigen is een groot woord. Wel is er veel frustratie en nijd en zijn er verwondingen. De merrie zelf is nu kreupel....

> Onrust en rangorde herbepaling is helemaal geen probleem. Hoort erbij. Het komt altijd goed. Kan 3 dagen, 1 week duren, kan 1 maand duren. Ligt helemaal aan de paarden, hoe ze zich schikken in de nieuwe verhoudingen.

** Dit was/is mijn gedachtengang ook.

> Paarden die erg op elkaar lijken; kleur, ras, karakter, worden vaak (niet altijd he) makkelijker maatjes.

** Klopt, dat zagen we inderdaad gebeuren.

> ik zie het zo vaak gebeuren dat mensen zo graag zien dat hun merrie een Alpha is, maar dat is dus iets wat je niet weet. <knip> Dus wat is Alpha in mensenogen??

** In mijn beleving is een alpha een leidende merrie met een natuurlijk of verworven overwicht. Ze is wel dominant, maar niet agressief, want ze hoeft zich niet te bewijzen. Ze hoeft er niet zonodig 'bij te horen', ze wil gewoon haar eigen plek, haar eigen gang gaan, rustig en ongestoord kunnen eten, rondbanjeren etc.

groetjes, Petra
www.jovarna.tk
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 1762½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact