joop schreef op donderdag 13 juni 2013, 17:54:
> waarom hebben ongevaarlijke dieren geen rem op agressie? die hebben ze
> kennelijk niet nodig? in de natuur is er altijd genoeg ruimte om te
> ontvluchten. Jonge hengsten worden toch in de loop der jaren vaak
> weggejaagd door de leider en sluiten zich vaak aan bij hengsten die in
> groepen leven.
Dat model van de vrijgezellenhengstengroepen is het meest bekend en wordt eindeloos gepapegaaid ook waar het nmm duidelijk anders functioneert zoals OVP en Blauwe Kamer.
Zonder in te gaan op hoe het nou allemaal wel precies zit lijkt mij de veronderstelling dat omgeving, populatiedichtheid en -dispersie veel invloed hebben op het sociaal functioneren en de groeps-structuren gerechtvaardigd.
Een minstens zo grote invloed lijkt mij, naast ruimte om te vluchten, de aanwezigheid van een groter aantal dieren en een sociale compleetheid die beide stabiliserend werken maar zelden in houderijen te vinden zijn.
>> Als er slechts 1 hengst en 1 ruin bij elkaar staan kan er van ingewikkelde
>> dominantiepatronen natuurlijk geen sprake zijn.
>
> niet tot er een 3e paard kwam opduiken
en dan nog steeds niet.
Totale afwezigheid van biologisch normale groeps-structuren, geen créche, geen tante's, geen vriendenclubs, geen toezicht op pubers, niets. Alleen maar een hengst en een eunuch die elkaar nauwelijks kennen en blijkbaar reageren op de verschijning van een derde... ik vind het bar moeilijk om daar wat over te zeggen.
>> Daarom lijkt mij de
>> verwoording van Muriel nog zo gek niet, het klikt gewoon niet.
>
> Piet schreef: "Nochtans ging het super goed. Stonden altijd samen,
> groomen, likken"
De halve NL advocatuur leeft van goede buren die op 1 of andere manier getriggerd zijn tot ellende. Buren zijn iets anders dan vrienden. Volgens mij duurt het opbouwen van echte paardenvriendschappen een jaar of zes. In natuurlijke populatieopbouw valt dat weg tegen de opgroei-tijd.
> toch weer bij elkaar zetten op neutraal terrein? Ik weet het niet, de kans
> bestaat de de hengst andermaal getriggerd wordt de ruin aan te vallen
Ja tuurlijk kan dat.
Mijn ervaring is dat deze ingreep een keer goed ging. Daarom stel ik het voor als een mogelijkheid, temeer daar er een merrie bij zetten veel risicovoller lijkt aangenomen dat het de bedoeling is dat de ruin blijft. Ideaal is natuurlijk je hengst een leuke merrie te laten uitzoeken maar wat moet er dan met die ruin?