>>>> e m kraak schreef op zaterdag, 30 april 2005, 3:14:
>>>>> Waar ik nu zo benieuwd naar ben is hoe jullie daar mee omgaan.
>>>>> Wat heb je er voor over (of moet je paard er voor over hebben)
>>>>> om ergens aan mee te mogen doen of geaccepteerd te worden?
> sannie schreef
> Wellicht toch beter dan dan iemand met sporen
> en zweep en weinig geduld erop gaat zitten.
> Dat zijn dus mijn concessies. Ik heb er nog heel wat moeite mee,
> maar ik probeer me erbij neer te leggen en mn werk echt als werk
> te zien.
Tja, ik draai het gewoon om!
Ik denk dat veel mensen die bij ons komen rijden in het begin consessies zullen moeten doen aan hun (oude) manier van rijden.
Bij ons geen bit, en je kunt je niet zo lekker optrekken aan de teugels want je moet met ontspannen teugels rijden, dus je hebt 'niks' in handen, zoals ik zo vaak hoor van rijders die van elders komen.
Dan zul je geduldig met je stem en met je zit moeten werken.
Aansporen geeft bij de meeste paarden een averechts effect, laat staan vastklemmen met je benen: ze gaan er gewoon van tussen (niet allemaal hoor)

Geen zweep, sporen of andere hulpmiddelen om je paard vooruit te krijgen, nee, je moet zelf iets doen en dat valt niet altijd mee.
Moeilijk, om je met je paard te verbinden en hem dus op een andere manier duidelijk te maken wat je graag zou willen.
Eindeloze rondjes met dressuuroefeningetjes kom je hier ook zelden tegen, ach, we doen wel eens wat, maar ik kan niet zeggen dat dat standaard in de les ingebakken zit.
We doen gewoon heel andere dingen. Wil je springen - mag je springen, maar wel alleen met de paarden die het kunnen en het leuk vinden, met alle andere onderdelen precies hetzelfde.
Ik kijk eerst naar wat we die dag gaan doen en deel dan de paarden pas in, zodat ik weet dat ik ze zo min mogelijk belast.
Natuurlijk gebeurt het wel eens dat een rijder persé met bit wil rijden, omdatie zich daar prettiger bij voelt, heeft ie dus pech ! Ik geef hem dan liever een ander paard.En als er wordt aangespoord zal ik er zeker wat van zeggen, ik zal eerder vragen waarom de persoon nu denkt dat ie moet aansporen.
Soms loopt een paard wat "gevoelig" en ik vind het belangrijk dat mensen leren ook daar rekening mee leren te houden, dat betekent dan dat we niet zo 'snel' gaan als wat we eigenlijk zouden willen.
Daar tegenover staat weer dat ik niet altijd kijk op een kwartiertje meer of minder les, dat hangt af van de situatie.
Het interesseert mij eigenlijk allang meer wat anderen daarvan zeggen, ik vertel dat de mensen die voor het eerst bij mij komen rijden, dus ze kunnen zelf die keuze maken en het is nog nooit voorgevallen dat er iemand om die reden wegbleef, sterker nog : Het motiveert ons allemaal om op deze weg door te gaan. De rijders lijken er tevreden mee, want het geeft veel meer gevoelsmatige diepgang in je rijden en verbinding met het paard.
Dat is ook de reden dat ik voor mezelf begonnen ben, nu kan ik het eindelijk op mijn eigen manier doen.
Wat bijvoorbeeld de reuzenstoet betreft : Als ik morgen een telefoontje zou krijgen waarbij gezegd werd dat de organisatie het veiliger vindt om met bit te rijden, of toch liever heeft dat er ijzers onder de paarden gingen, dan zou ik beslist bedanken.
Ik ken mijn grens en zeker die van mijn paarden.
Om die reden ook ben ik gestopt met het aan huis lesgeven bij anderen.
Ik moest teveel concessies doen, daar had ik geen zin meer in.
Groet, Pien