joop schreef op zaterdag 4 februari 2012, 11:59:
> gras onder sneeuw is goed geisoleerd van de kou.
Onder de sneeuw vriest het nog steeds (anders zou de sneeuw niet blijven liggen).
> Omdat het onder de sneeuw
> donker is
Zag net dat onze door sneeuw bedekte zonnepanelen toch nog vrolijk stroom aan het produceren waren. Ok, het was maar 300 Watt terwijl ze na het smelten van de sneeuw 2000 Wat maakten, maar toch... Die dingen zijn vrij kritisch wat licht betreft, op een bewolkte dag maken ze minder dan dat ze nu doen in de zon maar met een sneeuwlaag eroverheen. Er komt dus best wel veel licht doorheen.
Jaren geleden hebben Ilona en ik eens een echte Iglo gebouwd (Hebben we zelfs in geslapen!) behalve dat het er niet koud was was het binnenin ook niet donker.
> vindt er geen fotosynthese plaats maar groeit het gras door, dus
> in theorie moet het suiker en fructaangehalte dalen.
Van onze biologische groenten leverancier kregen we een briefje mee waarin stond dat met dit weer de boerenkool extra lekker is, de reden zou zijn dat de plant in deze koude zetmelen terug gaat vormen naar suikers omdat dit een natuurlijk antivries is. De boerenkool smaakt nu dus zoeter.
Grasplanten schijnen een soortgelijk truukje uit te halen. Suikerproductie dus zonder fotosynthese.
Daarom klimt de fructaanindex 's nachts ook als het vriest. Hij staat nu dan ook op "hoog". Ik zou dus voorzichtig zijn met gras, ondanks de sneeuw.
Ik heb net met de kettingzaag een drinkwaterwak moeten zagen in het ijs. Bijzonder hoeveel cm er in zo'n koude nacht bij komt. De meteo van Eelde heeft dacht ik min 20 gemeten vannacht.
En nee, de paarden hadden het totaal niet koud.
Frans