Aafke schreef op woensdag 1 februari 2012, 12:11:
> Je kan geloven dat hooi voldoende is,... maar het tegendeel blijkt bij
> onze andere haffie (Winsor) of....
Waar zou dat uit moeten blijken? Als je zelf een kwaaltje oploopt dan wijt je dat toch ook niet klakkeloos aan je voeding? Er kunnen zo ontzettend veel oorzaken zijn die niets met voeding te maken hebben!
> het moet enkel en alleen komen doordat
> hij af en toe van zand binnenkrijgt.
Dat alleen al
kan een heleboel verklaren.
> Bloedsuiker is idd een zeer slecht voorbeeld. Maar... om te zeggen dat
> bloedwaardes niet bruikbaar zijn is mij pers. te kort door de bocht.
Ik had wat meer moeten benadrukken dat dit met name het geval is bij mineralen. Sommige zaken zijn wel zinniger om te meten, maar dan nog is het meestal niet bruikbaar om een direct tekort mee aan te duiden.
> Wat
> ben ik ongelofelijk blij dat jaren geleden aangetoond is door een
> bloedonderzoek dat mijn Vit. B12 veel en veelste laag was: oorzaak gebruik
> van methformine.
Goed voorbeeld! Als jij een paard was geweest hadden ze de conclusie getrokken dat je voeding niet goed was, en je aanvullend voedsel gegeven met meer B12 erin.
> Gebruik dit nu niet meer maar spuit insuline.
Gelukkig ben jij mens en krijgt niet per definitie de voeding de schuld maar zoeken ze de werkelijke oorzaak op.
> Wat te doen bij een paard waarbij al ruim anderhalf jaar niet lekker
> gaat?
Methodisch te werk gaan.
1) Probeer goed te omschrijven wat precies de symptomen zijn van dat "niet lekker gaan". Focus niet alleen op dingen die niet goed gaan, maar ook op dingen die wel goed gaan. De laatste categorie is belangrijk om mogelijke oorzaken bij voorbaat al af te strepen.
2) Probeer daar dan mogelijke oorzaken aan te koppelen. Zoek in eerste instantie in algemeen gangbare oorzaken, bewaar exotische (weinig voorkomende) oorzaken voor later. Probeer de verleiding te weerstaan om alleen te denken over "tekorten" in de voeding. Het kunnen evengoed (waarschijnlijker zelfs) "tevelen" zijn. Of helemaal niks met de voeding te maken te hebben. Kijk wat het kan zijn, maar ook wat het niet kan zijn.
3) Probeer nu met medische tests (oa bloedonderzoeken) of je een bevestiging kunt krijgen van een vermoeden, en om andere mogelijke vermoedens te kunnen elimineren.
4) Probeer mogelijke oorzaken 1 voor 1 weg te nemen, en kijk bij welke actie je prijs hebt. Denk je (onderbouwd!) aan een tekort van iets geef dat dan een tijdje bij en kijk of het iets doet. Of haal een teveel weg. Of (bijvoorbeeld bij zand) geef iets dat deze oorzaak wegneemt en kijk of het effect heeft.
Let op de volgorde van 2 en 3. Als je 2 en 3 omdraait (taboe in de humane geneeskunde maar populair bij de veterinaire geneeskunde) dan krijg je alleen maar schijnoorzaken waarbij je de symptomen gaat matchen met de testen, en dan lijkt het altijd te kloppen. (Geef mensen een lijstje met symptomen die horen bij een of andere enge ziekte en velen denken dan "klopt helemaal! Heb ik ook!!!")
> Wat te doen nu blijkt dat d.m.v. zo'n duur onderzoek "gezien" is dat de
> LDH verhoogt is, dat er spierafbraak plaats vind.
Hier kun je niks mee vrees ik. Spierafbraak kan werkelijk door van alles komen, en is zelfs een normaal gezond verschijnsel. Een tijdje minder trainen en de bespiering neemt af (= spierafbraak). Zegt dus niet zoveel.
> Gewoon klakkeloos enkel en alleen hooi, mineraalblok en water geven???
Zonder duidelijke aanleiding zou ik niet zomaar van een natuurlijke voeding afstappen. Voor gezonde paarden kan dit al aanleiding zijn voor gezondheidsproblemen, laat staan voor paarden waarmee het toch al niet goed gaat.
Er is vast wel meer gemeten dan LDH. Wat is er allemaal WEL goed?
Frans