Ik neem onze paarden wel eens gewoon vast bij de bovenlip als er iets moet gebeuren waar het paard het niet eens mee is; zoals bijvoorbeeld wondverzorging of als Char een hoefzweer heeft (en dan iedereen die nog maar naar haar voeten kijkt, liefst een kopje kleiner maakt) of Pête die maandenlang een pijnlijke mok had en na een tijdje gericht sloeg als ik het moest verzorgen, etc...
En zo erg hoef ik dan niet te knijpen om hetzelfde effect te hebben als een praam.
Je hoeft een praam trouwens ook niet superstrak aan te draaien.
De paarden laten het hier ook gewoon toe, terwijl ze, zeker bij een behandeling die dagelijks herhaald wordt, best weten wat ik van plan ben. En nadien blijven ze ook gewoon kalm staan. Gaan inderdaad verder hooi eten ofzo. Ze wriemelen hoogstens eens met hun lip.
Ik heb in principe ook niets tegen sedatie. Maar er zijn genoeg omstandigheden te verzinnen dat dat niet praktisch is of er bezwaren tegen zijn.
Zo hebben we momenteel 2 drachtige paarden. Daar wil ik liefst zo weinig mogelijk chemische rotzooi in.
Of als je met iets langdurig zit zoals bijvoorbeeld die mok. Je kan moeilijk elke keer dat paard gaan plat spuiten.
Een gesedeerd paard kan je ook niet zomaar terug op de weide zetten. Dus moet je ze ook enkele uren afzonderen tot ze weer een beetje wakker zijn.
Die bloeduitstortingen en gescheurde huid etc... waar hier van gesproken wordt, heb ik nog nooit gezien.
Dan vind ik de mogelijke consequenties van een sedatie toch net wat enger. Een paard dat dreigt flauw te vallen is echt niet leuk.
En een pony die 3 uur later nog altijd met wijd opengesperde ogen zichzelf kapot staat te zweten is ook niet grappig.
Mijn merrie was trouwens vroeger een drama als de
DA haar moest inspuiten of bloed moest nemen. Dat hebben we haar afgeleerd dmv een praam. Ipv 10 keer te proberen en dat paard helemaal over haar toeren te jagen met telkens opnieuw te proberen, hebben we een tijdje meteen een praam gebruikt. Zodat ze kans niet kreeg om zich op te winden. Er is toen een keer of 5 kort na mekaar bloed genomen op die manier. En de 6de keer kon de praam eraf en sindsdien blijft paardlief braaf aan een los touwtje staan en laat het gewoon toe. Veel minder stress voor alle betrokken partijen.