Nils Vellinga schreef op dinsdag 1 november 2011, 20:40:
> joop schreef op dinsdag 1 november 2011, 17:57:
>
>> Het belangrijkste is: zorg dat de spijsvertering weer in orde komt.
>
> Dan draait het er alleen nog om, of ie geen maagzweren heeft, maar zelf
> dan zal ie de meeste vitaminen zelf maken.
Ook met een slechte darmflora worden er toch wel wat vitaminen niet gemaakt hoor, en alle vitaminen die ze zelf moeten maken, moeten ze wel kĂșnnen maken. Een gezond paard kan dat, maar een verwaarloosd en niet gezond paard misschien wel niet. Met niks bijvoeren zal het ook wel prima lukken maar het herstel duurt wat langer denk ik. Ik zou in geval van verwaarloosd paard sowieso beginnen met het aanbieden van geschikt hooi, dat is een belangrijke basis. Dat aankomen heeft geen haast, dat komt wel. Ik zou nog niet beginnen met bijvoeren van bietenpulp, luzerne enz. Gewoon hooi en tijd geven. Marjolijn: Vetten voeren, ik zou niet weten waarom, snel dik worden heeft geen toegevoegde waarde. Wel zou ik dus juist een verwaarloosd paard, dat hoogstwaarschijnlijk geen goede dingen heeft gegeten en geen goede darmflora heeft, Equilife geven; het bevat alle essentiele aminozuren, vitaminen (ook E) en mineralen en is zeer ok voor darmflora. Denk dat zo'n paard daar baat bij heeft. Lukt ook zonder waarschijnlijk wel, duurt wat langer.
> Als Marjolijn nog voldoende gras heeft staan, zal ie ook aan zijn behoeft
> E kunnen komen.
Yep, met genoeg gras moet die vit E in principe goed zijn. Tenzij de spieren dermate veel te verduren hebben (strak staan/verzuurd zijn), dan is er erg veel vit E extra nodig.
> Eitelling liet ik wel direct doen. Meteen de eerste dag.
Eitellingen zijn eigenlijk alleen betrouwbaar als je ze regelmatig doet. Een paard waarvan je de geschiedenis niet kent en die verwaarloosd is, tsja, hoe nuttig is dan die eerste eitelling? Misschien beter
ontwormen en later een eitelling?
--
Ilona