Ik zou graag een beter systeem bedenken/opzetten om te weten wat je hooi nu eigenlijk ongeveer aan voedingswaarden heeft.
Mijn idee hiervoor is voor een aantal planten die significant aan de biomassa van hooi bijdragen de (standaarddeviatie van) de voedingswaarden te achterhalen zodat je niet iedere keer voor elk pak hooi een analyse hoeft laten uitvoeren maar aan de hand van de globale vegetatiesamenstelling toch ongeveer kunt weten wat daar aan voedingswaarden (in de vorm van cumulatieve normaalcurven) aan verbonden is.
Mijn eerste vraag aan jullie is uiteraard of dit wel een goed idee is... het bestaat niet dus is het misschien wel een heel slecht waardeloos idee.
Je moet natuurlijk wel iets over planten determineren weten om het te kunnen gebruiken, maar ik denk (omdat het toch vrij beperkt over steeds dezelfde clusters gaat) dat het mee valt dit te leren.
Je kunt uiteraard ook de vegetatie op stam, op het hooiland dus, al determineren; dat is makkelijker en er zijn gestandaardiseerde methoden (bijv. punt transect) om dat te kwantificeren/extrapoleren waarbij het ons dus alleen hoeft te gaan om die planten die zo vaak voorkomen dat het een wezenlijk deel van het hooi gaat uitmaken.
Persoonlijk ben ik helemaal flauw van alle vaagheden van "goed hooi" tot "slecht hooi" als die waardering door mensen meegegeven wordt, vooral op grond van dat mijn ponies door de jaren heen aangeven dat daar van alles aan niet klopt.
Mijn eerste vraag is dus aan mijn ponies: "vinden jullie dit lekker?"!
Echter, indien ja, zou ik ook wel graag wat beter willen weten wat er in zit.