Frans Veldman schreef op vrijdag 21 oktober 2011, 20:18:
> Hallo iedereen,
>
> Tadaa!!!
>
> Bij deze proefkonijnen gezocht die de nieuwe voedingscalculator willen
> uittesten.
[knip]
Versie 2.0α Voedingscalculator
p.1 start
- de link Achtergrond voedingscalculator (
http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/voedingx.htm) leidt naar pagina over Voeding, gelijk de andere link (http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/voeding.htm)
p.2 gegevens paard
- veld Ras: kun je me uitleggen waarin koudbloed, warmbloed en volbloed systematisch van elkaar verschillen (ik neem aan dat je daar niet de temperatuur van hun bloed bedoeld) en waarom daarnaast gekozen is voor de 3 specifieke fokdoelen arabier, draver en shetlander?
- Als ik, persoonlijk, aan koudbloed denk dan denk ik aan zware trekpaarden en fjorden. Maar waar vallen ijscoos dan onder?
Ingevoerd:
Ras: koudbloed alg.
Geboortejaar: 2000
Gewicht: 450Kg
Geslacht: hengst
Arbeid:geen
Huisvesting:24 uur vrije uitloop
Gebit:normaal
Gevoeligheid suikers:gevoelig
Stofwisseling:normaal
Gewichtsdoel: handhaving gewicht
Beweiding:geen gras
Geschiedenis: < jr. graan (haver)
Weersomstandigheid:gron.
- opmerking vormgeving: als je terugbladert vinkt de optie Delen zichzelf steeds opnieuw aan - irritant.
- opmerking vormgeving: slider toevoegen omdat de uitleg niet altijd binnen de gegeven ruimte past wat de veldvormgeving doet verspringen.
p.3 behoeften
- opmerking vormgeving: "(...) Hieronder staan een paar knoppen waarmee (...)"
Dat zijn geen knoppen maar links, althans zo ziet het eruit.
p.4 basisvoeding
- de opgave 7.4kg hooi voor 450kg paard (gewicht heb ik zeer ruim genomen) =
99% 194% 146% 149% 112% 682% 142% 102% 153% 133% 144% 136% 136% 136%
= alle waarden groen
- als ik het veld waarin 7.4 staat probeer te veranderen lukt dat niet. Misschien is dat opzet maar waarom is het dan een formveld en niet gewoon een invulling zoals 6.1 kg droge stof?
-----rectificatie: het lukt wel, met de knop Toepassen.
Het leek in 1ste instantie echter alsof die knop niet werkt omdat die grey-out is.
- mijn ijscoos (dus ook de hengst, maar die niet apart) krijgen méér dan 7.4 kg hooi per pony/etmaal en nog steeds bouwt zich "een tekort" (wat weet ik niet precies behalve dat héél langzaam zich een gewicht/conditieverlies opbouwt) langzaam op als ik daar niet een ietwat luzerne/haver/pulp combi bij voer (dat ietwat moet je zien als verhouding ongeveer 3:1:3 in hoeveelheden van pakembeet een of twee emmer(s) per pony per week, of minder, verdeeld door/over het voer. Maar deze hoeveelheid maakt alle verschil.
-----rectificatie: wanneer ik 7.4 kg hooi (het oorspronkelijke advies) vervangen heb door 10 kg raken alle waarden Dekking dagelijkse behoefte uiteraard verder in het groen:
134% 263% 198% 201% 151% 922% 192% 139% 207% 180% 195% 184% 184% 184%
p.5 mineralenblok
aangezien alle waarden in het groen staan wordt geen liksteen geadviseerd.
Waarom hebben mijn ponies dan toch behoefte er aan? Weliswaar wisselend en niet zoveel als ik soms van anderen hoor, maar toch.
Ik meende het serieus hoor, toen ik in eerdere discussie aangaf dat ik het voor mijzelf eigenlijk zinniger vind af en toe even met de zoutemmer (gewoon NaCl weet je wel, van het allergoedkoopste super-niet-merk) rond te gaan zodat iedereen als die zin heeft even een hap of lik kan nemen; daarmee neem ik aan dat de behoefte gedekt is terwijl niemand zich de schijt kan slobberen aan een liksteen-verslaving.
p.6 supplementen
aangezien alle waarden in het groen staan wordt geen supplement geadviseerd.
p.7 evaluatie
Aangezien ik de gewichtsvariabele ruim genomen heb en ook nog eens aanmerkelijk meer voer dan 7.4 kg hooi klopt de calculator voor mijn ingevoerde data t.o.v. real-life niet.
Al mijn andere ponies (minder gewicht of geen hengst, e.d.)zouden nog ruimer in de groene marge moeten zitten, krijgen echter hetzelfde voer omdat ik zoals je weet een iedereen-bij-elkaar-groep heb.
Tot zover een voorbeeld waar ik langdurige real-life data tegenover heb staan (recent gecontroleerd door "officiële" DA, waarvan er maar weinig zijn in NL, die naast het hooi een schepje merriebrok (bijv. subli) adviseerde, welk advies ik vervangen heb met zijn instemming door het door mij genoemde).
Gefeliciteert met je verjaardag; weer een jaar dichter bij soylent green
