Piet schreef op maandag 17 oktober 2011, 7:43:
> Ik heb geen idee, maar als je paard al een lever probleem heeft kan dat
> misschien meewegen? Iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen? Is 2
> weken te kort? Kan er door verandering naar meer ruwvoer een massale
> darmflora sterfte ontstaan?
> Ik ben heel benieuwd naar de waarden in de bloeduitslag.
>
> Piet
>
> Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
> wil door middel van een voortdurend afleren
Mijn gedachtengang hierover (is dus een idee en hoeft geen waarheid te zijn

)
De lever is verantwoordelijk voor heel veel processen in het lichaam; denk hierbij aan voeding, hormonen (stress, verandering van seizoen), opslag van glycogeen, opslag van vet, reiniging, etc.
Bij een goed functionerend lichaam heeft de lever het al heel druk, maar komt er door ziekte of vergiftiging (bijvoorbeeld) extra belasting bij, kan hij dat nog wel aan. Zeker als er daarna weer tijd is om te herstellen. De lever is het enige inwendige orgaan met regenererende eigenschappen, dit wil zeggen dat er bij beschadiging herstel mogelijk is. (In sommige gevallen transplanteert men wel eens een stuk lever waarbij zowel bij de donor als bij de gedoneerde het stuk weer aan kan groeien tot een volwaardig functionerende lever.)
Bij chronische belasting kan de lever bijvoorbeeld gaan vervetten of er kan cirrose ontstaan. Van het eerste kan de lever nog herstellen, van het tweede niet. De leverwaarden in het bloed veranderen pas als de lever voor minder dan 30% functioneert. Met andere woorden, als de leverwaarden in het bloed af gaan wijken, is er over het algemeen al langere tijd wat aan de hand. (Dit gaat natuurlijk niet op bij een acute situatie, zoals bijvoorbeeld een acute infectie van de lever, dit kan vrij plotseling optreden.)
Als de lever dus al behoorlijk overbelast is, en dit hoeft nog niet in het bloed te zien te zijn, kan een vrij kleine extra belasting hem net over het randje helpen. En daardoor kunnen er reacties in het lichaam optreden, die zich vaak laten zien op huid-gebied of aan de huid gerelateerde structuren (hoeven).
Een paar van deze extra belastingen:
Voerverandering; meer gras, ander gras, ander hooi. Chlorofyl is bijvoorbeeld ook een stof die alleen in de lever kan worden omgezet. Denk hierbij ook om chlorofyl-rijke producten als chlorella of algen.
Reiniging; bij reiniging komen vervuilende stoffen los. Deze moeten over het algemeen door de lever worden afgevoerd. Bij vergiftiging met (zware) metalen mag bijvoorbeeld nooit extreem gereinigd worden, juist doordat die metalen dan gaan verplaatsen kan vergiftiging ontstaan.
Afvallen; bij (snel) afvallen wordt vetweefsel afgebroken wat vaak een opslagplek is van afvalproducten als hormonen. Deze moeten op dat moment ook weer door de lever worden verwerkt.
Stress; bij stress worden allerlei hormonen aangemaakt en afgebroken. Dit gebeurd voor een groot deel in de lever.
Seizoenswisseling; bij paarden vindt bij seizoenswisselingen (herfst, voorjaar) een hormoonswitch plaats. Ook hierbij is de lever betrokken.
We zijn geneigd om bij problemen als
hoefbevangenheid alleen naar hetgeen te kijken wat er het laatst veranderd is en dat terug te draaien. Bijvoorbeeld: paard raakt bevangen van gras en dus halen we hem van het gras af. Eigenlijk is dit alleen maar een stukje symptoombestrijding. Het gras is enkel de druppel die de emmer deed overlopen.
Els.
Tell me and I forget. Teach me and I remember.
Involve me and I learn.
(Benjamin Franklin)