Peet schreef op dinsdag, 8 maart 2005, 21:18:
>
> Er is al vaker over geschreven, maar ik ben even kwijt hoe het
> ook alweer zit met het verschil tussen hooi en kuil. Wat doet
> kuil wel en niet tijdens de spijsvertering? Is het voeren van
> alleen kuil nu wel of niet goed en waarom? Wie wil me dit nog
> een keer goed uitleggen?
>
> groetjes, Petra
>
www.jovarna.tkHet ligt er ook al aan wat voor kuil en hooi je bedoeld. Je hebt kuil dat eigenlijk heel goed vergelijkbaar is met hooi. Dit is vrij droog en heeft dus ook langer op het land gelegen. Voordeel van dit kuil is dat hte stofvrij is ingepakt (met een klein beedje geluk). Prettig van hooi en dus het langer gelegen kuil (op de wei met drogen, niet in de verpakking) is dat ze er meer op moeten kauwen waardoor de kiezen gewoon slijten.
Hooi heb je ook al in verschillende soorten;
Hooi dat gemaakt is van bloeiend gras (lagere voedingswaarde en stengeliger waardoor betere vulling)
Hooi dat gemaakt is van jong voorjaarsgras (hogere voedingswaarde en minder kauwwerk, bovendien minder vulling voor de buik waardoor er vaak meer gegeten wordt)
Hooi dat lang of juist kort opgeslagenis maakt ook nog een groot verschil. Lang opgeslagen hooi is vaak al een gedeelte van de voedingswaarde kwijt en bovendien eerder stoffig en schimmelig.
Kort opgeslagen hooi heeft zijn voedingswaarde nog en is een stuk smakelijker waardoor paarden er sneller meer van zullen eten.
Ook de lengte van het drogen maakt een groot verschil. Zowel bij hooi als bij kuil. Zoals ik al op noemde is kuil dat langer ligt ( zo'n 6 dagen) vergelijkbaar met goed hooi.
Sommige boeren halen het hooi al heel snel van het land (2 dagen). Hierbij is een risico op schimmelen. Maar dat is als het goed opgeslagen wordt niet zo'n heel groot risico. Paarden vinden dit vaak lekkerder en het hooi is minder stengelig zodat het makkelijker te eten is. Dit is bijvoorbeeld een voordeel als je een ouder paardje hebt wat lastiger eet. Over het algemeen geld hoe langer het ligt hoe minder voedingswaarde/smaak en hoe stekeliger het hooi/kuil. Voor sobere rassen is het dus aan te raden om hooi/kuil te voeren dat al langer heeft gedroogd.