e m kraak schreef op woensdag 28 september 2011, 14:42:
> Wat naar mijn idee écht belangrijk is:
> - leren realiseren dat de zwakste schakel in de ketting telt. Dat gegeven
> wordt minder voor de hand liggend, ook minder zichtbaar, als je het over
> meervoudige "tevelen" hebt.
Dat is ook een van de ideeen erachter.
Laat mensen lekker prutsen aan de voeding van een virtueel paard, en ze zien allerlei alarmen afgaan omdat mineralen te hoog oplopen of de verhoudingen dermate scheef trekken dat het niet meer is op te lossen.
Inderdaad zie je dan dat gras/hooi gewoon het beste werkt.
Verder is het natuurlijk zo dat er een categorie paarden bestaat die door ziekte of ouderdom niet meer met uitsluitend hooi toekan, of die door de combinatie zware arbeid lage temperaturen zonder schuilstal meer aan hooi zouden moeten krijgen dan ze fysiek kunnen consumeren. Het is nuttig om dan te zien hoe je met bietenpulp, luzerne en zemelen in de juiste verhoudingen hier wat aan kan doen maar dat het wel nauw ligt en je niet zomaar als een dolgedraaide druide moet proberen om een toverdrank te bereiden.
> Het beeld wordt ineens veel ingewikkelder als er tevelen gevoerd worden!
Precies. Heel educatief! Mogen ze er een Pavo-koek tegenaan gooien en dan eens proberen uit te vogelen hoe ze al die tevelen weer weg kunnen krijgen. Helaas bestaan er geen likstenen met negatieve mineraalhoeveelheden.
> Wat misschien wel een idee is, ook vanwege mijn bedenkingen op
> voedingscalculator: een grondige survey in elkaar zetten die wat meer
> onderbouwde gegevens genereert.
Dat soort projecten is altijd gedoemd te mislukken. Er is teveel data beschikbaar, gooi je alles op 1 hoop dan heb je eigenlijk hetzelfde als wat je nu al aan internet in zijn geheel hebt, ga je een selectie maken dan ben je "selectief" en krijg je weer reacties als "Ja maar Anky zegt" of "Ja maar Laarakker zegt" of "Ja maar Pavo zegt"...
>> 3) Liksteen
> Ik vind een kiloprijs van 2 euro niet concurrerend.
Ik zei ONDER de 2 Euro.
Maar natuurlijk is het niet onze insteek om concurrerend te zijn, we zijn gewoon te klein om met absolute bodemprijzen te werken en te kunnen overleven met 10 Euro rendement per container inkoop.
Wat we wel willen en kunnen doen is kwalitatief goede producten maken die in een leemte voorzien, tegen acceptabele prijzen.
> De crux van een
> zoutsteen is nmm... zout.
Niet helemaal mee eens. Als je niks bijvoert, zoals wij, dan is het lastig om bijvoorbeeld een marginale zink-aanbieding te corrigeren. Prettig dan als je alleen maar een liksteen in de wei hoeft te leggen en hiermee de marges iets kunt verleggen, zonder dat je iedere dag alle paarden een supplementje moet gaan voeren.
> Mij voldoen de aloude, "gewone" KNZ 10kg
> vierkante zoutblokken prima.
Mij niet. Die dingen bevatten veel ijzer (wat jouw paarden ongetwijfeld al veel te veel krijgen) en belachelijk weinig koper en zink (terwijl die laatste twee vaak al erg marginaal zijn in gras en hooi).
> Zo'n ding kost 5 á 6 euro. Kun jij het
> daarvoor versturen? Denk 't niet....
Tuurlijk niet. Maar zo'n steen brengen ze ook niet bij je thuis, en als je er met de auto voor weg moet dan wordt ie ineens ook veel duurder (tenzij je om de hoek woont en er op de fiets heen kan). En als ik een los supplementje aan mijn paarden moet gaan voeren dan ben ik duurder uit dan met zo'n PN-steen.
> Is toevoeging van bijv. extra mineraal Mg echt functioneel?
Het is niet voldoende voor een "magnesium-kuur" of zoiets, wel een aardige aanvulling op ruwvoer dat wellicht Mg wat marginaal bevat.
> Dan wil je er
> uiteraard ook geen Fe in hebben
Precies!
> Jij
> zal er wel achteraan zijn geweest anders begin je hier niet over, maar ik
> snap dan niet waarom KNZ dat niet al zo doet....
Ik heb gecorrespondeerd met Akzo (de fabrikant van KNZ) en uitgelegd waarom de huidige likstenen niet ideaal zijn voor paarden die leven op een ruwvoerdieet. Het antwoord dat ik kreeg was niet echt constructief:
Citaat:
"Aangezien het zout het belangrijkste is in de liksteen, is het voor ons geen optie om in de toekomst mineraal likstenen te produceren aangezien wij een zoutbedrijf zijn. Daarnaast is de ontwikkeling en productie van nieuwe klant gerichte likstenen een dure hobby en moet het al snel om een tonnage gaan van 1000 ton per jaar.
De huidige liksteen voor het paard is een liksteen die voor alle paarden geschikt is en in eerste instantie bedoeld is om de natrium huishouding van het paard op peil te houden. Ik hoop dat u kunt begrijpen dat wij helaas geen gehoor kunnen geven aan u vraag. Wel wil ik u vragen om de mogelijkheid te onderzoeken of KNZ paard niet goed genoeg is voor uw paarden."
Zoals met alle PN-producten is ook onze eigen liksteen weer ontstaan uit een eigen behoefte en een frustratie omtrent de "industrie" die geen belang ziet in het maken van iets echt goeds.
> Wat ik meen te zien aan de samenstelling van alle bestaande likstenen is
> dat die merendeels "verontreinigd" zijn (wat vrij logisch is), en dat
> daar verkooppraatjes omheen gebroddeld worden teneinde die
> verontreinigingen als verkoopargument te gebruiken.
Tsja, bij Himalaya draaien ze het om en wordt het gebrek aan "verontreinigingen" (lees: gebrek aan sporenelementen) bejubeld, terwijl er tegelijkertijd wordt geclaimed dat het "rijk aan sporenelementen" is, wat een pertinente leugen is. Misschien niet eens met opzet maar uit onkunde, wie het weet mag het zeggen.
Ik heb bij mijn zoektochten naar liksteenfabrikanten toch de indruk gekregen dat de ingredienten wel degelijk worden toegevoegd en op zichzelf tamelijk zuiver zijn. In ieder geval heb ik nu een fabrikant die in staat is om de samenstelling precies volgens onze specificatie te maken. Binnen uiteraard de scheikundige limieten. Dat laatste is overigens nog niet zo heel eenvoudig als je een zinnige hoeveelheid Na in je blok wilt behouden maar met wat noest rekenwerk hebben we toch een leuke formule gerealiseerd.
De meeste moeite kost het nog om de fabrikant te overtuigen dat er echt geen smaakjes in hoeven en dat gewoon "grauw" prima is als kleur.
Frans