Coralie schreef op dinsdag 16 augustus 2011, 12:18:
> joop schreef op zaterdag 13 augustus 2011, 12:00:
>
>> Anja Seijn schreef op vrijdag 12 augustus 2011, 23:29:

>
> Toch niet Letje. Het enige dat je moet doen is echt contact maken met het
> paard en duidelijk maken dat je interessant bent om aandacht aan te geven.
> Die lichaamstaal kennen ze al, hoeven ze niet te leren.
Dit loopt dus scheef zodra je dieren dingen wil leren die niet binnen hun van nature reeds aanwezige gedragsspectrum liggen. Zoals daar zijn: karretjes trekken, andere beesten op je rug rondsjouwen, etc.
Daarnaast is het helemaal niet gezegd dat een bepaalde lichaamstaal voor verschillende soorten dezelfde betekenis heeft, neem bijvoorbeeld ons lachen.
Ten derde gaat het voorbij aan dat onderling gedrag en communicatie, of het nu over roodborstjes, paarden of wat anders gaat net zo goed aan dezelfde wetten van stimuli en respons onderhevig is.
> Met methoden als clickeren en Parelli kan je dit basiscontact omzeilen, je
Hoe dan?
> hebt dan een nieuwe 'taal' waarmee je communiceert en die moet het paard
> eerst leren, inderdaad.
> Eigenlijk een onnodige omweg. Nodig omdat wij niet meer in staat zijn om
> op een natuurlijke, lichamelijke manier te communiceren.
Sorry maar dit is onzin. Je gedraagt je altijd en je communiceert dat ook altijd nolens volens, dat is niet mijn wijsheid maar gewoon een bewezen feit. Dat een paard makkelijk door heeft, bijv. aan de hand van lichaamstaal, dat je een potje staat te liegen (wat een schitterend voorbeeld van "poisoned cue" kan veroorzaken) doet er niets aan af.
Vanwege dit soort constructies echter, die denk ik lastig te voorkomen zijn omdat het een tweede onafhankelijke lijn van zelfstudie zou vergen, denk ik dat het voor alle betrokkenen handiger is een nieuwe gemeenschappelijke taal te leren.
Je moet me niet verkeerd begrijpen trouwens. Ik zal bepaalde aspecten uit het dansen van Hempfling nog steeds net zo doen, maar het wetenschappelijk onderbouwd kader waarin ik dat neerzet is wel heel erg veranderd en uitgebreid ondertussen.