InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15625½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 16:342-8-11 16:34 Nr:234363
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:234358
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dazenval Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Soooweeej!!!!! YES! YES! Waar voor m'n centuh!
zondagochtend bij donker weer geplaatst, gisteren warm, vandaag warm, in de ene val anderhalve cm en in de andere 2 cm hoger dan de onderste ring, dus een cm of 7, aankomende en hele lijken. Niet te tellen hoeveelheid vliegen en dazen. De ene val staat wat verder weg van de paarden, de ander staat gewoon op een plek waar ze veel komen en daar zitten ook de meeste in. Ik had geen idee dat de vallen ook zoveel gewóne vliegen zouden vangen. Ik denk dat ie donderdag vol zit. Maar wat is vol eigenlijk? Tot bijna het eind van het tuutje?
Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.

Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 16:372-8-11 16:37 Nr:234364
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:234350
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Een gezellig ritje door de Schoorlse duinen Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
cindybijl schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 10:58:

> Wij gaan altijd vanaf de parkeerplaats van Hargen de duinen in over het
> strand weer terug naar de parkeerplaats.
>
> Heb dus nog nooit van de berenkuil gehoord...!
>
> Hoe kom ik daar? het stukje bos is ook erg leuk om eens in te rijden.
> Het rondje hargen wordt een beetje saai :-8

Als je vanaf de grote parkeerplaats vertrekt de duinen in, neem je niet de eerste afslag rechts die door de kale duinen gaat, maar je gaat rechtdoor het bos in. Op die route ligt ook het nieuw opgespoten duingebied, ik ga daar niet meer overheen, veel te mul, maar soit, het ligt er, dan weet je welk pad ik bedoel. Je steekt ca. een half uurtje na vertrek voor de eerste keer een fietspad over. Na 15 meter (!) kun je op het ruiterpad een afslag naar rechts nemen, daar ligt 100 meter verder de Berenkuil.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 16:562-8-11 16:56 Nr:234365
Volg auteur > Van: Maru Opwaarderen Re:234359
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: film: starten van mijn jonge paard Huppel met Parelli Structuur
Maru
Limburg
België


365 berichten
sinds 26-10-2010

wat een mooi en groot paard!! Leuk hoe je moet zwaaien om die zadel erop te krijgen :-)
Ik heb alleen het laatste filmpje gekeken, tof om te zien. Ik zou toch ook eens zo'n cursus moeten volgen denk ik...
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 17:032-8-11 17:03 Nr:234366
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: The fight against JKK Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ben begin dit jaar meen ik als proef begonnen met een mechanisch/natuurlijke strijd tegen het gele monster gecombineerd met strontbemesten in m'n wei.
Ik heb er eerder over geschreven. mijn wei is verdeeld in 2 stukken, waar nu dankzij de regen van de laatste tijd weer een gras op groeit.
Als het ene stuk is afgevreten, verhuis ik ze naar de andere kant en maai met m'n zitmaaier alle onkruid en verdeel zo meteen de hopen mest met het draaiende maaimes over een grotere oppervlakte. Zo bemest ik meteen een heel stuk van de wei met natuurlijke mest.
Het jkk is gekrompen tot zielige struikjes, met hele dunne bloemsteeltjes waar ik vanmiddag weer een aanslag op gedaan heb, bijkomend verschijnsel is dat de brandnetels verdwenen zijn, maar het blijkt dat zuring een taaie rakker is die in een paar weken de grond uitspuit en zaadstengels maakt
Dus the war on weed gaat door en ik lijk (even?) aan de winnende hand.

Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 17:362-8-11 17:36 Nr:234367
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:234362
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit-vraag Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005

Ik denk dat het in sommige gevallen (waarbij angst/stress geen rol speelt) ook een soort kosten/batenanalyse van het paard is.

Mijn te dikke pony (koudbloed) staat op rantsoen, en als ik dan met haar in de groene wei ga rijden en haar even laat eten, merk je dat ze heel wat 'ongemak' kan verdragen (als ik weer verder wil rijden), doordat de directe beloning van een extra hap gras blijkbaar sterker is. Nou rijd ik haar niet met bit, maar er is heel wat voor nodig om haar hoofd uit het gras te krijgen (inwerken op het hoofd zelf heeft dan sowieso weinig zin - dat verlies ik toch-, maar ook haar weer in beweging krijgen valt dan niet mee). Verder is dit trouwens wel een supergevoelige pony, alleen als er eten bij komt kijken, lijken al haar andere zintuigen tijdelijk niet meer te werken.

Tijdens het rijden laat ik haar na oefeningetjes steeds als beloning even grazen, en dan kan ze wel heel geduldig wachten met eten tot ze het stemcommando 'Toe maar!' hoort. Het probleem is dus alleen om haar neus vervolgens weer uit het gras te krijgen. Blijkbaar heb ik de tussenpozen tussen het grazen te snel te lang gemaakt? Dus nu staan er een paar sessies op het programma waarbij het omhoog komen van het hoofd direct weer beloond zal worden met gras, zonder eerst weer even verder te gaan met rijden.

Ook als mijn pony met bit gereden zou worden, denk ik dat ze heel wat druk/pijn zou kunnen verdragen voordat dat ongemak sterker zou worden dan de beloning van het gras. Vooral omdat de meeste mensen in zulke gevallen (net als bij paarden die er vandoor gaan)waarschijnlijk constante, voorspelbare druk zullen uitoefenen bij het aan de teugels trekken. Van dat soort druk kun je je wat sneller afsluiten dan van niet-constante druk.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 18:102-8-11 18:10 Nr:234368
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234361
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
angelique hage schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 14:35:

> Jouw redenatie klopt, echter de start van mijn vraag is anders.
[knip]
> Maar hier gaat het over het initiatief van het paard om iets voor hem
> leuks te gaan doen

Dat is toch echt gewoon een berekening van de stimuli in gedrag. Magnituden van stimuli kun je van elkaar aftrekken, geeft de winnende magnitude als uitkomst. Ik heb het al veel eerder gezegd (ergens op PN staat een verhaal hoe je dat met een zaal mensen kunt doen): gedrag is berekenbaar!

Als jouw paard bijvoorbeeld ongevraagd grazen doorzet ondanks (tegenstrijdige) bit-pijn, dan komt dat denk ik doordat het paard weet dat het die p+ stimulus kan overkomen voor een (grotere) beloning.

Voorbeeld: mijn nieuwe hengst heb ik wel een heras hekwerk aangedaan toen hij vond dat ongecontroleerd naar andere paarden toe rennen onderweg wel leuk was terwijl er net een vrachtwagen aan komt =-)
Daar heb ik toen ook verslag van gedaan op PN.
Wat ik gedaan heb, is een beslist "nee!" verordonneren, waar vervolgens het heras hekwerk genadeloos stand houdt tegen een uitbreken (het begrip "nee" wordt dus mee geassocieerd).
Dat spelletje heeft hij niet 1x gewonnen en dan is het heel snel afgelopen met die pret; dan is de p+ stimulus dus groter dan het (heel grote, biologische) verlangen de stoere hengst uit te hangen.
Had ik dat ook niet zonder bit af gekund? Misschien wel, maar niet zo snel en efficient. In zo een geval is het "p+ project" dus strict afgebakend en heeft niets te maken met een paard d.m.v. bit besturen. Echter, niet het middel (p+ van heras hekwerk) maar de belering (dit win je never nooit, je doet jezelf alleen maar zeer makker!) veroorzaakt het resultaat.

Bottomline blijft een belering en niet het middel van belering. Belonend leren is, en dubbel zeker wanneer je niet heel ervaren bent, altijd beter, simpeler en veel veiliger dan straffend beleren.
Waarom? Omdat je met belonend leren fouten mag maken, onnauwkeurig mag zijn zonder dat het meteen deastreuse gevolgen heeft voor de belering. Straffen beleren is daarnaast beperkt tot AFleren. Het laat geen ruimte voor miskleunen (1 miskleun = JACKPOT!), je moet dat tevoren dus heel goed overdenken en vooral beperken tot een heel eenduidige simpele sequence.

Die duidelijke associatie in sequence wordt totaal versoept als je dat bit voor van alles en nog wat door elkaar gebruikt. Nmm 1 van de redenen waarom traditioneel paardrijden zo onnodig moeilijk is. Waar zit de logica in een dier laten doen wat je wil door middel van een voortdurend afleren :-S
My 2c.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 18:522-8-11 18:52 Nr:234369
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:234341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: opknappaarden Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004

Het laatste nieuws is dat er inderdaad geen transport naar Hongarije gaat komen (wel raar dat dit dan met zo veel stelligheid beweerd werd of zou iemand oiv van alle reacties van gedachte veranderd zijn?) en dat er nog 10 paarden te koop zijn, waaronder 4 hengstjes van 1 tot 2 jaar.

Moniek
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 19:012-8-11 19:01 Nr:234370
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:234366
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: The fight against JKK Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Hier woekert het gele gevaar vrolijk voort.
Niemand lijkt dit erg te vinden of er tegen in verweer te gaan.

Wat ik niet begrijp dat er nog goed paardenhooi geproduceerd kan worden. Goed paardenhooi is nmm arm bemest, dus lekker voor JKK. In een kale paardenwei zie je het JKK wel staan, maar in hoog te maaien gras op een oppervlakte van vele hectares, waarin ook nog andere kruiden en onkruiden staan, is dat een stuk moeilijker.
Dus kan het bijna niet anders of het hooi dat je koopt is meer bemest dan goed is voor je paard of er zit JKK in.
Of zie ik iets over het hoofd???

Moniek
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 19:112-8-11 19:11 Nr:234371
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:234368
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit-vraag Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
e m kraak schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 18:10:

> angelique hage schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 14:35:

> [knip]

>
> Dat is toch echt gewoon een berekening van de stimuli in gedrag.
> Magnituden van stimuli kun je van elkaar aftrekken, geeft de winnende
> magnitude als uitkomst. Ik heb het al veel eerder gezegd (ergens op PN
> staat een verhaal hoe je dat met een zaal mensen kunt doen): gedrag is
> berekenbaar!

> Als jouw paard bijvoorbeeld ongevraagd grazen doorzet ondanks
> (tegenstrijdige) bit-pijn, dan komt dat denk ik doordat het paard weet dat
> het die p+ stimulus kan overkomen voor een (grotere) beloning.
>

> Voorbeeld: mijn nieuwe hengst heb ik wel een heras hekwerk aangedaan toen
> hij vond dat ongecontroleerd naar andere paarden toe rennen onderweg wel
> leuk was terwijl er net een vrachtwagen aan komt =-)
> Daar heb ik toen ook verslag van gedaan op PN.
> Wat ik gedaan heb, is een beslist "nee!" verordonneren, waar vervolgens
> het heras hekwerk genadeloos stand houdt tegen een uitbreken (het begrip
> "nee" wordt dus mee geassocieerd).

> Dat spelletje heeft hij niet 1x gewonnen en dan is het heel snel afgelopen
> met die pret; dan is de p+ stimulus dus groter dan het (heel grote,
> biologische) verlangen de stoere hengst uit te hangen.
> Had ik dat ook niet zonder bit af gekund? Misschien wel, maar niet zo snel
> en efficient. In zo een geval is het "p+ project" dus strict afgebakend
> en heeft niets te maken met een paard d.m.v. bit besturen. Echter, niet
> het middel (p+ van heras hekwerk) maar de belering (dit win je never
> nooit, je doet jezelf alleen maar zeer makker!) veroorzaakt het resultaat.
>
>
Bottomline blijft een belering en niet het middel van belering. Belonend
> leren is, en dubbel zeker wanneer je niet heel ervaren bent, altijd beter,
> simpeler en veel veiliger dan straffend beleren.

> Waarom? Omdat je met belonend leren fouten mag maken, onnauwkeurig mag
> zijn zonder dat het meteen deastreuse gevolgen heeft voor de belering.
> Straffen beleren is daarnaast beperkt tot AFleren. Het laat geen ruimte
> voor miskleunen (1 miskleun = JACKPOT!), je moet dat tevoren dus heel goed
> overdenken en vooral beperken tot een heel eenduidige simpele sequence.
>
> Die duidelijke associatie in sequence wordt totaal versoept als je dat bit
> voor van alles en nog wat door elkaar gebruikt. Nmm 1 van de redenen
> waarom traditioneel paardrijden zo onnodig moeilijk is. Waar zit de logica
> in een dier laten doen wat je wil door middel van een voortdurend afleren
> :-S
> My 2c.

Ik had een heel verhaal willen schrijven over mijn Don, jaren nadat hij een ijzer in zijn mond heeft gehad en hoe hij nu nog steeds zijn hoofd vooruit steekt om het gevoel van een bit te ontwijken, maar blij dat ik jouw bijdrage net las. Mijn verhaal was neer gekomen op wat jij schrijft. Ik denk dat daarmee de vraag heel goed beantwoord is.
Ik wil er, ten overvloede, nog even aan toevoegen dat belonend leren zoveel diervriendelijker is en je niets hoeft af te leren maar ander gedrag kunt áánleren, maar het is waar, alle vier de sectoren leren.
De laatste zin die je schrijft vind ik zo'n beetje de mooiste die ik de laatste jaren gelezen heb .
Ik ga hem pikken als je het niet erg vindt
Piet

Waar zit de logica in een dier laten doen wat je wil door middel van een voortdurend afleren :-S
makes.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 19:212-8-11 19:21 Nr:234372
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:234371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit-vraag Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Zonder makes :-)

Piet

Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
wil door middel van een voortdurend afleren
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 20:282-8-11 20:28 Nr:234373
Volg auteur > Van: Koen Theys Opwaarderen Re:234370
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: The fight against JKK Structuur

Koen Theys
Homepage
Bonheiden
Belgie

Jarig op 28-12

1565 berichten
sinds 2-3-2008
Ik ga op mijn weilanden het JKK te lijf met een soort van 'super Rag Fork'.
Iets wat ik zelf maakte met als hoofdbestanddeel een stuk bladveer van een bestelwagen.
Dit ding is zo goed als onverwoestbaar en gaat al jaren mee.
Het JKK 'wip' je in een mum de grond uit met de volledige wortel en al.
Als jullie willen plaats ik wel enkele foto's hiervan.

Koen
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 22:362-8-11 22:36 Nr:234374
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:234363
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dazenval Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Piet schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 16:34:

> Soooweeej!!!!! YES! YES! Waar voor m'n centuh!

YES!

> zondagochtend bij donker weer geplaatst, gisteren warm, vandaag warm, in
> de ene val anderhalve cm en in de andere 2 cm hoger dan de onderste ring,
> dus een cm of 7, aankomende en hele lijken.

Dat is véél. Weet je dat een laagje van ca 2 cm al 420 (!!!!!!!) dazen zijn? Ik vond de vangst die ik toen geteld had (zie de foto op de pagina van de dazenval) van buiten helemaal niet zoveel lijken maar het waren er écht 420 dazen, ca 30 langpootmuggen en dan nog een aantal vliegen die ik niet heb geteld.

> vliegen en dazen. De ene val staat wat verder weg van de paarden, de
> ander staat gewoon op een plek waar ze veel komen en daar zitten ook de
> meeste in. Ik had geen idee dat de vallen ook zoveel gewóne vliegen zouden
> vangen. Ik denk dat ie donderdag vol zit. Maar wat is vol eigenlijk? Tot
> bijna het eind van het tuutje?

Haha ja, dat vind ik wel vol ja, daarna vallen ze weer naar buiten :-P Ik doe ze gewoon regelmatig in de vriezer, met pot en al zodat het er niet zolang in zit. Ik heb het 1x laten zitten en daar heb ik spijt van gekregen, dat gaat heel, heel erg stinken....

--
Ilona

(net thuis en blij met jullie leuke reacties!)
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2011, 22:392-8-11 22:39 Nr:234375
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:234374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dazenval Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Ilona Kooistra schreef op dinsdag 2 augustus 2011, 22:36:

> Dat is véél. Weet je dat een laagje van ca 2 cm al 420 (!!!!!!!) dazen
> zijn?

Ik zit me af te vragen of dat wel echt 2 cm was, misschien ook wel minder. Jij wint de prijs denk ik hoor, met de grootste vangst. Grinn!

Wil je ze tellen? Ben echt benieuwd hoeveel het er zijn. Is wel een tijdrovende bezigheid hoor...

--
Ilona
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15625½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact