Anita Cats schreef op vrijdag 17 juni 2011, 14:14:
> Hoe efficient het paarden lichaam ook beweegt, hoe minimaal de omhoog en
> omlaag gaande beweging ook is, door meer impuls komt er meer trek
> kracht/centrifugale kracht, die het zwaartepunt vh lichaam naar boven
> trekt.
Sorry, maar dit is nou typisch een geval van interessant klinkend maar totaal misplaatst gebruik van natuurkundige termen, bedacht door iemand om een wetenschappelijk tintje aan te geven aan wat gedachtenkronkels.
Zoek maar even op (wiki misschien) wat "impuls" betekent, wat "centrifugale krachten" zijn (wat moet ik me daarvan voorstellen bij iets dat niet rondtolt) en "zwaartepunt" is niet iets dat je naar boven kunt trekken (zelfs niet in een vliegtuig, wat toch aardig omhoog pleegt te kunnen gaan). Aan een zwaartepunt kun je niet trekken, net zo min als dat je aan een kookpunt kunt trekken. Het is een vast gegeven, daarom noemen ze het ook een "punt".
> Naarmate er meer aktie is beweegt het zwaartepunt vh paard zich sneller
> voorwaarts.
Zwaartepunten bewegen niet voorwaarts, tenzij je gewicht naar voren verplaatst. Ik dacht dat je daar geen voorstander van was.
> De centrigugale kracht neemt eveneens toe.
Wat draait er rond dan? Hoe snel en om welke as?
(Tip: bij een wasmachine heet het laatste programma "centrifugeren", en dat betekent niet dat het ding gaat galoperen (hoewel mindere ontwerpen dat bij ongelijkmatige belading wel eens plegen te doen) maar omdat ie heel hard gaat ronddraaien.)
Sorry hoor, maar zelfs al doe ik nog zo mijn best om door het pseudo-wetenschappelijk gebrabbel heen te lezen dan heb ik nog geen flauw idee waar je het over hebt en wat je wilt zeggen, behalve dan iets als "als het paard loopt gaat ie voorruit:". Heb je ook nog een vertaling in gewoon Nederlands?
En misschien is er iemand anders met enige natuurkundige kennis die hier chocolade van kan maken?
Frans