Angela88 schreef op donderdag, 24 februari 2005, 11:23:
> Onze pony Orlanda (minimaal 23 jaar oud) is niet meer voorwaarts
> te krijgen. Als ze achter onze ruin aan mag lopen tijdens het
> rijden (zoals op een manege) dan houd ze het zo'n 20 minuten
> echt vol-pensioen verdient? Of bestaat er zoiets als een
> winterdip?
>
> Heeft iemand hier ervaring mee?
**************
Nee, geen ervaring mee.
Maar "niet vooruit te branden zijn" kan aan zooooveeel dingen liggen.
* Aan het bewegingsapparaat bijvoorbeeld. Maar dat zou je moeten kunnen merken aan pijn, stramheid o.i.d.
* Aan de schildklier. Ook bij paarden kan een disbalans van de schildklier ervoor zorgen dat de stofwisseling niet goed verloopt. Eerste klacht vaak: MOEHEID! Voor goede schilkdlieractiviteit zijn weer mineralen nodig.
* Aan een vitamine tekort (of ernstig overschot, maar dat komt denk ik minder vaak voor).
* Aan een mineralen tekort of b.v. een fosforoverschot, of juist een fosfortekort (dat laatste zal niet vaak voorkomen maar kan wel oorzaak zijn van vermoeidheid).
* Gokje: aan verminderde activiteit van de geslachtsklieren misschien? Het is een merrie begrijp ik? Gedraagt ze zich ook anders dan anders?
* Aan een sluimerende infectie (b.v. in de kaak of zo) die niet direct zichtbaar is, maar wel kracht kost en vermoeidheid oplevert.
* Aan bloedarmoede
* Aan parasieten, lintwormen o.i.d. (niet waarschijnlijk als je
ontwormt, maar als je altijd op dezelfde manier
ontwormt?)
* Aan teveel belasting vanuit de voeding. Misschien is haar vertering achteruit gegaan nu ze ouder wordt (hoe is haar mest?), en kan ze haar energie niet voldoende meer uit haar voeding halen.
Het is dus moeilijk te zeggen waar het bij jouw paard nou precies aan ligt.
Je zou kunnen overwegen om eerst eens een bloedonderzoek te laten doen, en ook daarbij b.v. op schildklierhormonen en calcium te laten onderzoeken. Uit bloed zou je ook uit het algemene bloedbeeld moeten kunnen halen of er sprake is van een infectie. Laat b.v. ook naar de bloedbezinking kijken (dat is meestal standaard dacht ik) en naar het
HB. Wel er even bovenop zitten waar het bloed nu precies op onderzocht gaat worden: "een bloedonderzoek" zegt namelijk NIETS, je kunt aan bloed wel 100 dingen onderzoeken maar als de arts het niet aanstreept op het formulier wordt het ook niet onderzocht dus. Je moet daar dus wel naar vragen.
Een haaranalyse laten doen lijkt me ook zinvol (b.v. in Duitsland) om erachter te komen of het mineralendepot in het haar normaal is (dit kun je veel minder goed uit het bloed halen omdat de mineralenconcentratie in bloed heel lang gebufferd en gereguleerd wordt, de kwaliteit van bloed wordt door het lichaam zo lang mogelijk constant gehouden ... ergo ... een overschot aan mineralen wordt zoveel mogelijk "afgevoerd" naar o.a. het haar, en DAAR kun je overschotten of tekorten dan ook het beste zien.
Ik zou ook zeker naar haar voeding kijken en voorlopig kiezen voor eenvoudig voer, weinig of geen
krachtvoer, en een deel gewelde bietenpulp omdat dat de darmflora gunstig lijkt te beinvloeden, en haar vertering dus zou kunnen verbeteren. Als je de vertering verbetert, VERBETER JE HET HELE PAARD, en dat zou de energie ook ten goede moeten kunnen komen. Ik weet niet hoe je haar voert, maar ik zou zeker op de variatie letten, dus wat winterpeen geven, voederbiet, een beetje haver, verder weinig of geen granen (vanwege de fosfor dus).
Kom je er zo niet uit, dan zou ik zelf overwegen om haar b.v. met schuessler zouten te behandelen, of een aantal kruiden te kiezen die zouden kunnen ondersteunen bij vermoeidheid.
Het zijn maar ideeen hoor, maar misschien dat je d'r wat aan hebt.