Nick Altena schreef op donderdag, 24 februari 2005, 1:02:
> Hans Arendse schreef op woensdag, 23 februari 2005, 12:10:
>
>> In hoefslag nummer 7 van 17 februari stond een artikel over

>
> Gr Nick
> Met geduld,vertrouwen en
> liefde bereik je meer.
Hallo Nick
Hier mijn reactie:
- Ik heb de opleiding gevolgd maar voel mij in principe geen hoefsmid, ik besla absoluut geen paarden, en vindt in die hoedanigheid de term hoefsmid minder, laten we een "officiele naam" verzinnen zoals bv natuurlijk hoeftrimmer oid.
- Het is inderdaad de werking van de nagels in combinatie met de werking van de hoef (groeien etc) die deze problemen veroorzaken.
Nagelgaten (met name oude nagelgaten) hebben de hoefwand beschadigd waarmee de glazuurlaag is verdwenen. Hierdoor kan vocht in de pijpjes van de hoefwand komen en daar een degenererende werking gaan ontplooien waardoor de structuur wordt aangetast met als gevolg brokkelen
- Tav de hoefschoenen, het is altijd beter op blote voeten ! maar soms heeft de hoef hulp nodig, en dan zijn hoefschoenen een uitstekend alternatief. Vandaar mij advies gebruiken indien nodig.
Overigens blijf je met hoefschoenen (mist goede) een goede werking van het hoefmechanisme houden zodat het niet zo is dat het proces wordt verstoord.
- IJzers voor noodgevallen, een voorbeeld :
Kon soms paarden tegen waar een stuk van de verzenen is afgebroken (of door operatief ingrijpen zijn verwijdert). Om dat paard dan stabiel op de hoef te krijgen is in de meeste gevallen een ijzer de enige optie.
Maar blijft staan, geen nagels in de hoefwand, dus ook niet bij een kunsstof beslag wat door sommige wordt gepropagandeert als het ultieme alternatief voor ijzers.
groeten
Hans