Hans Arendse schreef op woensdag, 23 februari 2005, 12:10:
> In hoefslag nummer 7 van 17 februari stond een artikel over
> natte en droge hoeven, geschreven door de Nederlandse Vereniging
> van Hoefsmeden.
> Zijn er andere mensen die dit artikel ook hebben gelezen ?
> Ik zou graag reacties willen zien van jullie.
>
> Mijn reactie heb ik vandaag verstuurd naar de redactie van
> Hoefslag en is te vinden op mijn website
>
> Hans Arendse
Hallo Hans,
Het artikel heb ik niet gelezen, je site met jou reactie inmiddels wel.
Over het artikel kan ik dus niks zeggen maar uit je reactie kan ik wel opmaken dat daar weinig van klopt volgens mijn gedachtes.
Dat je hierop op deze manier op gereageerd hebt vind ik leuk te lezen voor een hoefsmid.
Toch heb ik na het lezen van je stuk wat vragen als je het niet erg vind.
Met een aantal dingen ben ik het nml. niet geheel eens , al heb ik mijn kennis dan niet in een klas opgedaan, alleen de cursus bij Frans en Ilona gevolgd en de rest met zelfstudie en ervaring geleerd...
Je schrijft:
In het artikel staat dit ook letterlijk aangegeven, namelijk dat de nagels de hoefwand kapot trekken, hetgeen de reden is van brokkelige hoeven.
IJzers zijn lichaamsvreemd en het lichaam zal zich van nature verzetten tegen lichaamsvreemde invloeden .
Het lijkt mij dus dat door de groei van de hoefwand, de trillingen die het ijzer en nagels veroorzaken , het kappot maken van de hoefwand zelf door het inbrengen van de nagels , samen met het loslaten zoals je verhaal in de wei....de hoofdoorzaak zijn van de scheuren en brokken....niet zozeer omdat het een lichaamsvreemd onderdeel is, al zou dat ook een mede oorzaak kunnen zijn?
ook schrijf je :
Als een paard beslagen is en in een weiland wordt gezet worden de hoeven inderdaad natter.
Dit snap ik niet helemaal....de hoef lijkt me even nat worden als die niet beslagen is.
Hoogstens kan er wat meer vocht intrekken bij de gaten van de nagels? is dat wat je bedoeld?
dan het volgende:
Stapmolens zijn per definitie voor luie paardeneigenaren die niet de moeite willen nemen om hun paard de noodzakelijke beweging te geven.
Al wordt de stapmolen voor dit soort doeleinde wel veel gebruikt vergeet je hier wel dat het natuurlijk ook voor terapeuthische doeleinde noodzakelijk kan zijn om een paard op deze wijze toch van de noodzakelijke beweging te voorzien.
Een paard dat niet wil lopen in de wei door stijfheid (pijn) zal in de molen toch gaan bewegen wat de genezing kan bevorderen?
Een stapmolen is dan misschien niet natuurlijk maar kan ook zijn goede kanten hebben.
dan schrijf je nog:
En ga je veel met je paard over de verharde weg dan zijn er zeer goede alternatieven in de vorm van hoefschoenen die alleen gebruikt worden als de verharde weg wordt gekozen, maar weer uitgaan op het moment dat het niet meer nodig is.
Ook dit ben ik niet geheel met je eens, waneer je een paard geleidelijk wend aan die harde weg, wat ook nodig is voor die harde en gezonde hoef, zijn die hoefschoenen niet nodig.
Ik zie in die schoen alleen een tijdelijke oplossing als het paard in de begin periode erg gevoelige voeten heeft na de verandering van manier van bekappen.
Het lijkt me zo overkomen als of een paard , voornamelijk dus de recreatiepaarden die nou juist het meest over die harde weg lopen en daar zijn er nou juist de meeste van , dacht ik, die op blootvoets willen overstappen, nooit op blote voeten op die harde ondergrond kunnen lopen zonder ijzer of zonder schoen.
Je kan het misschien anders bedoeld hebben maar zo zou ik het nu lezen als ik niet beter wist.
Kijk naar het verhaal van onze renbaan forumlid Hans van Keeken...die als ik het goed begrepen heb geheel blootvoets traint en rijd....ook op harde ondergronden en vele kilometers lang...of naar de dame Lucia Hofman,die daar grote endurance ritten mee maakt van uhhh 60 of 90 kilometers....blootvoets?
Veel op de harde weg dus....en zonder die schoenen?
De schoen lijkt me geen vervanging voor het ijzer....wel een tussen oplossing voor de evt. te gevoelige overgang...
Nmm. ga je bij gebruik van de hoefschoen het proces alleen maar meer vertragen als je verder niet op de harde weg komt zonder schoenen.
Tja...en dan heb ik nog een lastige vraag....
je schrijft nml.
Vooral omdat ik mij gespecialiseerd heb in het natuurlijk bekappen van hoeven, wat inhoud dat in mijn optiek ijzers alleen in uiterste noodgevallen moeten worden toegepast.
Wat zijn nou dan die noodgevallen?
Zonder nou weer in een ruzie willen te geraken zou ik dit toch wel willen weten.
Gr Nick
Met geduld,vertrouwen en
liefde bereik je meer.