> Veulenkorrel is heel licht van structuur en zo te zien zitten er
> lichter verteerbare voedingsstoffen in dan in standaardbrok, ik
> kan me eerlijk gezegd heel moeilijk voorstellen dat dat zoveel
> maagproblemen zou kunnen geven. Vandaar mijn vraag. Wat ik me
> dan weer wel goed kan voorstellen is dat standaardbrok bij
> veulens en grote hoeveelheden standaardbrok bij volwassen
> paarden problemen zouden kunnen geven.
Ik heb gisteravond de lezing op de Universiteit van wageningen bijgewoond. Het onderwerp was voer en er waren 2 sprekers. Een voedingsdeskundige die haar Master heeft gehaald in Engeland en een voorlichter van de PAVO.
Hun beide verhalen kwamen verassend veel overéén met het voedingsverhaal zoals het op deze site verteld wordt. Brok werd absoluut niet gepromoot! Zelfs de voorlichter van de PAVO vond dat er veels te veel brok werd gevoerd.
Het verhaal kwam er kort op neer dat paarden nu eenmaal evolutionere zijn ingesteld op moeilijk verteerbaar en stengelig ruwvoer.
Krachtvoer is zo lichtverteerbaar dat het het eerste deel van het verteringsstelsel zeg maar overslaat en de vertering ervan pas echt begint in de blinde darm. Het is extreem goede voeding voor bacterieen, die wanen zich in de hemel met zulke voeding maar kunnen er eigenlijk niet tegen en sterven af. De voedingsmevr. stelde zelfs dat de afvalstoffen die ze produceren als ze sterven (toxines) één van de oorzaken van
hoefbevangenheid kan zijn.
De PAVO voorlichter vond dat paarden pas
krachtvoer bijgevoerd 'moeten' krijgen vanaf 1 uur serieuse arbeid per dag. Zeg maar 7 uur in de week flink trainen. Bij het voeren van brok schiet de glucose spiegel van paarden omhoog maar daarna komt een flinke dip in het glucose niveau in het bloed. Advies dus om minstens twee uur voor 'prestatie' geen
krachtvoer meer te geven ivm met die dip die optreed.
Bovendien vroeg hij aandacht voor vochtverlies bijvoorbeeld bij vervoer en dat je je paard altijd de mogelijkheid moet bieden om wat te drinken. Beetje overdreven om daar nog op te wijzen maar het was wel een aandachtspunt waar ik niet zo over nagedacht had eigenlijk. Ook voeren van olie werd onder de aandacht gebracht als energie voeding.
Het opvallende was trouwens ook dat beide alleen over brok spraken ivm toevoegen van energie om een prestatie te leveren. Het hele mineralen vitamine verhaal werd niet aangehaald. Uit hooi/gras is volgens hen genoeg te halen en als je twijfelt (en als je een oud/ ziek of opgroeiend paard hebt) kun je altijd een mineralen/vitamine korrel bijvoeren (handje per dag)
Dacht, ik deel dat even met jullie.. wat vinden jullie ervan?
Groetjes Maaike