Spirithorses schreef op donderdag 20 januari 2011, 22:02:
>
> Hoe lost Piet dit op met al te overenthousiaste jonge clickerpaarden?
> Negeren en andere opdrachtjes geven helpt niet, ze legt er alleen maar
> meer druk mee op zichzelf, dat stadium hebben we al gehad. Vandaar dat ik
> er nu even mee gestopt ben.
>
> Groet, Pien
Ik ben niet Piet, maar werk wel met koudbloedjes die eten als eerste levensbehoefte zien
Ik heb natuurlijk ook niet evenveel ervaring als Piet, maar goed... zal gewoon ff die van mij opschrijven..
Als ik begin met clickeren met een paard wat er verzot is op eten (zoals nu het 5 jarig hafje... jaja, geleend, maar hij moet er toch maar aan geloven... misschien hou ik hem wel, als het kan) begin ik met kalmerende oefeningen. Eerst natuurlijk targetten en stilstaan om clicker te begrijpen. Dan oefeningen als hoofd laag. En vervolgens simpele oefeningen (netjes naast me lopen/achterwaarts/
wijken voor druk ed) waarbij ik altijd rust en beleefdheid als voorwaarde neem
Een tip die ik kreeg; Neem bv 3 porties van 10 beloningen. Begin met een oefening in sessie van 10 en kijk dan waar je verbetering kunt aanbrengen. Besteed daar de volgende 10 oefeningen aan en evalueer opnieuw. In zo'n geval van jong, overdreven enthousiast paard, zou ik dus echt focussen op rust en daarop trainen. Oefening in super kleine stukjes delen en dan echt rust erin belonen, Gedrag goed op cue zetten, vind ik persoonlijk ook belangrijk. Ongetwijfeld is het daar niet iedereen mee eens, maar ik zie graag alleen gedrag wat ik vraag en wanneer ik het vraag.
Volgens mij kun je idd ieder paard clickertrainen, maar dat het valt of staat met je eigen handigheid in trainen.
Dat clickertrainen simpel is, iedereen het zomaar kan, ben ik het ook niet mee eens. Ik denk persoonlijk dat het een heel lang leerproces is, waarbij je keer op keer tegen de lamp moet lopen om weer nieuwe oplossingen te verzinnen voor specifieke problemen en dat je het alleen leert door veel te doen met veel verschillende dieren en er behoorlijk wat handigheid in moet krijgen, voldoende theoretische kennis in huis moet hebben (wat click je precies? hoe deel je training in? waardoor kun je onbewust verkeerd gedrag trainen, bv bij kettinggedrag zoals targetten; paard schraapt eerst en target dan; mogelijk leer je op dat moment niet alleen targetten aan maar de combi schrapen/target, dat soort dingen)
Als je forums leest, zie je het dan ook vaak fout gaan omdat er te simpel tegenaan wordt gekeken.
Daarnaast ben ik het wel met je eens Pien, dat je je ogen open moet houden voor andere oplossingen want dat is echt wel eens nodig. Als je bv met je paard op pad bent en paard raakt in paniek of brengt je in een gevaarlijke situatie, dan zul je. m.i. op dat moment moeten kunnen ingrijpen. Je kunt m-i. na niet altijd alles thuis voorbereiden.