Marianne, Piet en Saskia schreven vanalles en nu ga ik ook nog een duit in het zakje doen:
>>>> Een brutaal paard kan je niks
>>>> leren. Het is waar de vooroordelen beginnen. Voor alle
>>>> mensen die nu willen beginnen of ook al eens een

>>>> maar dat dit ongeveer de zwaarste druk is die je geeft.
>>>> Punt 4 Werk snel, geef kleine stukjes wortel.
>>>> Punt 5 In Inge's boek staat het duidelijker :)
>>>> Piet
Nou, om hier even op in te haken :
BD en ik maken razendsnelle vorderingen met clickeren.
Gisteren toen J a c k haar aan het bekappen was leerde ik haar 'en passant' voetjes geven op alleen aanwijzen, hoofd omlaag ("kalmeer nu" teken),hoofd geven -links en rechtsom- .
Dit zijn oefeningen die ze wel al beheerste hoor, maar ik had er altijd wat druk op het touw en toch soms wat overredingskracht in de vorm van druk (fase 1) bij nodig, en nu stond ze los
en had
ik eens het geduld te wachten op haar reaktie, omdat ik inmiddels weet dat ze toch wel reageert.
Ze had ook weg kunnen lopen, maar ze deed het niet en het hoofd was bijna al die tijd bij mij - en omlaag.
Dat terwijl de andere paarden niet in de buurt waren en de carnavalsoptocht gaande was in het dorp.
Bovedien zat J a c k aan haar hoeven te rommelen.
Een half uur van te voren nog,toen we aankwamen, waren de paarden totaal over de z**k door het lawaai, en hadden ze de halve wei omgeploegd, nu had ik een redelijk rustig staand paard naast mij.
Toen ik echter even uit het gezichtsveld van BD was werd ze wel heel druk en ze hinnikte luid toen ik terugkwam. Telkens wanneer het hoofd toch omhoog schoot, afgeleid door de housemuziek van de plaatselijke stampende jeugd op van die grote tractor-met-opleggers, vroeg ik haar met wijzen en een 'down'haar hoofd omlaag te doen. En ze was er!
Maar er is al een nadeel opgedoken :
Gisteren nog zat ik op te scheppen dat ik zo'n beleefd paard heb, en ze blijft dan ook altijd op gepaste afstand, bedelt niet, maar gisteren heeft ze toch in een gretige bui iets te ver doorgeknepen bij het aannemen van de havertjes-voerbeloning.... Een klein hapje eelt uit mijn hand.
Dus daar moet ik nog iets mee, ik wijt het zelf aan het te snel laten opvolgen van de beloninkjes. We gingen zo razendsnel....
> Zo doordenkend begin ik te geloven dat deze manier van leren op
> den duur ook goed toepasbaar zou kunnen zijn in 'mijn hobby' de
> dressuur. En wellicht heel wat minder stresserend is voor het
> paard.
Ik wil ditzelfde met Cherokee gaan uitproberen omdat we weer op een dood punt zitten wat haar training betreft. Ze is oké in grondwerk en wat basis-rijoefeningen maar druk kan ze niet verdragen hoe minimaal dan ook. Het maakt haar freakerig, stormachtig en onzeker.
Maar ik wil eerst een beetje ervaring krijgen en oefenen met mijn goeie ouwe Arabierse, die is tenminste voorspelbaar en bij haar durf ik fouten te maken.
Marianne, echt, ik ben gaan clickeren omdat ik erover wou kunnen meepraten en zeggen dat het voor mij niet werkt
Ik ben nu 2 dagen bezig, er is iets in mij gebeurd wat maakt dat ik heel anders naar mijn paard begin te kijken en haar veel meer initiatief laat nemen en haar veel meer vrijheid durf te geven dan voorheen.
Loopt ze nu eens voor me (wat ik eerder NOOIT zou toestaan) denk ik....'ach, zometeen loopt ze wel weer achter me'. Staat ze te draaien denk ik "ach, zometeen wordt ze wel weer rustiger", breng ik haar hoofd omlaag en is ze er weer. Ik ben zelf veel meer ontspannen.
Het gekke is dat ze daar ook niet van probeert te profiteren, waarschijnlijk omdat we nu veel anders met elkaar communiceren en ik haar nog serieuzer neem dan het al het geval was....
Ik krijg er zelfs al moeite mee mijn paard aan een touw vast te maken, ik vind het nu al een inperking van haar vrijheid. En dat terwijl ik dit paard buiten kan rijden op alleen een halsriem of een halster, nog is me dat teveel nu.
Begrijp me niet verkeerd : Ik ben normaal gesproken een absolute controllfreak wat mijn paarden betreft, ik ben zeer consequent (was ik dat tegen mijn kinderen ook maar hahaha) maar ik ontdek nu dat met name BD best meer ruimte kan gebruiken.
Dit kan echter alleen met een reeds opgevoed paard, ik ken ook exemplaren die daar danig misbruik van zouden maken.
Piet heeft groot gelijk wanneer hij spreekt over eerst een paard opvoeden en beleefdheidsregels aanleren.
Ik vind het machtig. En ik gun het jou en Pauli ook.
Want dat zou ook betekenen dat ze gezond en wel terug is !!!!
Groet, Pien