muriel schreef op dinsdag 4 januari 2011, 12:00:
>
> Mischien heel raar gedacht maar zou wat bij mensen wintertenen en
> winterhanden veroorzaakt. Dus de bloedvaten die door een verstoring
> verkeerd gaan werken bij koude
> waardoor zwellingen/blaarvorming, zeer gevoelig worden etc. niet ook het
> geval zijn bij paarden die gevoelig worden voor koude/sneeuw.
Daar ben ik ook al mee bezig geweest:
Citaat:
Onder wintertenen die ook wel perniones of erythema pernio (Engels: chilblain) worden genoemd, wordt verstaan: in koude jaargetijden optredende, pleksgewijze roodheid en zwelling, gepaard gaand met jeuk, branderig gevoel en pijn. Het verschijnsel komt vooral voor aan de strekzijde van tenen, vingers (winterhanden) en aan de oren, maar ook elders op het lichaam.
Kou is de belangrijkste factor bij het ontstaan van perniones. De theorie waarmee perniones worden verklaard is dat niet zozeer de temperatuur, maar vooral de vochtigheidsgraad van de koude lucht een rol speelt omdat er een betere koudegeleiding is in een vochtig milieu. Koude veroorzaakt normaliter contractie van de arteriolen en venulen in de huid en verwijding van het capillaire vaatnet; bij verwarming treedt het omgekeerde op. Dit regulatiemechanisme van hypo- en hyperperfusie functioneert in bepaalde omstandigheden niet adequaat, waarbij vooral de venulen te traag op temperatuurwisselingen reageren. Hierdoor kan op capillair niveau stasis en stuwing ontstaan. Op den duur kan dit leiden tot beschadiging van het vaatendotheel, vasculitis en chronische ontsteking van het subcutane weefsel en de huid. De pleksgewijze roodheid, zwelling, jeuk, branderig gevoel en pijn zijn hiervan de waarneembare gevolgen.
Einde citaat.
En dan denk ik meteen weer aan de Paardenkastanje. Die bevordert en versterkt de veneuze afvoer en het lymfestelsel. Maar mijn kennis reikt (nog) niet zo ver dat ik dat ook al durf aan te bevelen ...
Els.
***Medicus curat, natura sanat***