boers sandra schreef op zaterdag, 5 februari 2005, 15:40:
> Angela88 schreef op zaterdag, 5 februari 2005, 9:52:
>
>> Hoi Hoi,

> absoluut NIET je paard gerustsstellen want dan zeg je eigenlijk
> tegen hem dat het iets eng is ! je doet gewoon of er is niets
> aan de hand en laat hem maar wat wegspringen zolang je de
> paraplu maar tegen zijn lichaam houdt
Buiten dat ik het wonderlijk acrobatisch knap van je vindt (wel eens in het echt geprobeerd?), geef je hier een schoolvoorbeeld van hoe
desensibilisering nmm NIET moet.
Ik zeg nu niet "niet KAN", want het befaamde "sacking-out" is ook een vorm van
desensibiliseren, doch leidt tot geleerde hulpeloosheid, onverschilligheid en overgave aan. Dat is iets heel anders dan een positief leerproces.
Ook met hoe Frans het opgeschreven heeft op
http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/desens.htmben ik het grondig oneens!
Let op Focus en Timing; dat is waar. Je kunt je paard inderdaad wel psychologisch steun geven door zelf NORMAAL te doen (dus het woord ENG uit je hoofd zetten, niet zelf focussen op iets engs, etc.). Echter als je paard bangheid duidelijk uit ben je al te laat met je timing ("advance and retreat" - o.a. Roberts)!
Vervolgens "druk opvoeren" is niets anders dan "sacking out".
Hoe dan wel?
Het hangt een beetje af van of hetgeen waar je paard bang voor is iets actiefs is (hond bijv.) of iets passiefs (landbouwplastic).
Desensibilisatie is niets anders dan een onderdeel van habituatie oftewel gewenning (= in dit geval door voorgaande ervaringen herinneren/associeren dat je niet bang hoeft te zijn).
Waar het passieve objecten aan gaat is het de makkelijkste weg de angstbron in de omgeving van je paard op te nemen zodat het in vrijheid onderzocht kan worden (stuk landbouwplastic in hoek van paddock leggen, of nog beter: onder het dagelijks hooi.).
Waar het passieve objecten betreft, waar jij iets mee wilt DOEN (en dan dus actief maakt), geldt bovenstaande met als toevoeging dat je hetgeen je ermee doen wilt niet in eerste instantie op je paard richt. Zolang je paard nieuwsgierig is wat je dan wel aan het doen bent zit je veilig - zodra je paard weg springt zit je fout, maar ga je gewoon door, zonder acht te geven op de angsten van je paard, met wat je al aan het frutselen was met gebruikmaking van het engs. Paard komt als het goed is vanzelf terug om opnieuw kennis te maken met wat jij blijkbaar toch niet zo eng vindt (maar als jij het zelf nu eenmaal eng vindt je paard een injectie toe te dienen moet je dat dus simpelweg niet zelf doen! - daar is
DA dan voor). Frans begint trouwens ook te vliegensprayen als oefening van het paard af... het verschil is dat ik het paard alle ruimte geef te vluchten, maar gewoon door ga bijv. de muur te sprayen. Nogmaals, je paard komt gegarandeerd terug om uit te zoeken wat je aan het doen bent, en dan zonder negatieve associaties in het hoofd.
Ook met actieve objecten (grote tractor, hond, etc.) is het niets anders dan een kennismakingsproces waarbij je niet je focus richt maar wel een "goed voorbeeld" geeft. Een tractor is algauw niet eng meer als je samen fijn aan het eten bent, en JIJ niet bang bent en dus door kan gaan met uitzonderlijke lekkernijen nuttigen

Een bijzonder handige "truuk" bij
desensibiliseren is het klikkeren (zonder dat ik daar nu weer heel diep op in ga), omdat je paard daarmee bevestiging krijgt en vertrouwen heeft wanneer het gewenst gedrag vertoont!
Je paard op zijn minst de cognitieve grondbegrippen leren van "JA, dit is goed" en "NEE, nu stel je me teleur" kan ik niet genoeg onderstrepen.
Overigens is "angstvrij" een utopie. Angsten horen bij leven. Ben je zelf wel angstvrij? De meeste angsten die ik bij paarden gezien heb waren geprojecteerd door de mensen waar ze mee omgingen.
Groeten, Egon