sannie schreef op woensdag, 2 februari 2005, 9:30:
> Hoi Pien
> Mooi dat je het onderwerp aansnijd. En eigenlijk weer een
> eye-opener voor mij. Hoewel ik bijna nooit (of eigenlijk nooit)

> weglaat. Is nog niet zo'n gek idee.
Bitloos rijden, dat kan ik
> voor alle paarden denk ik niet voorelkaar krijgen, maar dan kan
> ik er op zijn minst voor zorgen dat die paarden ie met bit
> gereden worden in elk geval normaal kunnen ademen.
Ho, ho.. laat er nou geen begripsverwarring ontstaan! Waar we ( of ik in ieder geval) over spraken is niet de neusriem die als onderdeel van een hoofdstel over de neusbrug loopt, maar de *sper-riem* die aan de neusriem vastzit en achter het bit onder de kin vastgemaakt wordt.
Dat dunne riempje dus, dát heb je niet nodig want dat belemmert het opendoen van de mond. Zo'n hoofdstel heet in de wandelgangen een 'gecombineerde neusriem'.
Ik heb op het internet even een plekje gezocht waar je de verschillende hoofdstellen kunt bekijken:
http://bppage.free.fr/content/harnachement/neusriemen.phpNatuurlijk zijn dit de 'gewone' hoofdstellen, en iedereen heeft toch ooit geleerd dat er ruimte van twee vingers mag/moet zijn tussen onderkaak en het bevestigingspunt van de neusriem?
Daarnaast zijn er natuurlijk diverse hoofdstellen zonder neus- en frontriem - en om dan toch 'controle' te houden worden er soms scharenbitten of hackamores in gehangen. Nu ga ik even niet de discussie over bitten aan, maar wat mij betreft mogen alleen mensen die 100% goed rijden en hun handjes onder alle omstandigheden stil kunnen houden, het bit niet stiekem toch als stuur gebruiken, dit soort bitten
niet gebruiken!
Je idee om het komend weekend de neusriem weg te laten is
niet verstandig! Een paard moet dat ook even leren, en liever niet op een buitenrit. Wat je wel kunt doen is de neusriem niet aansnoeren ( twee vingers tussenruimte) en de sperriem - die mag eraf!
Groet, Marianne