Martina schreef op vrijdag 24 september 2010, 9:23:
> Ik denk dat het belangrijkste bij het natuurlijk bekappen niet het
> bekappen is (een milimeter meer of minder hoefwand, wat maakt het uit...)
> maar de huisvesting van je paard. Je moet je paard dus huisvesten op de

> Nee, huisvesting en training (en voeding)!!!! Daar gaat het om. En in dat
> kader vraag ik me altijd af waar die zogenaamde problemen door
> "natuurlijk bekappen" daadwerkelijk vandaan komen!!! Hoe vaak wordt er
> niet voldaan aan de eisen wat betreft voeding, training en huisvesting???
Natuurlijk bekappen en dan op stal zetten ... ja, dat is dweilen met de kraan open. Maar of het in de weide/paddock of whatever op beton staan echt zoveel training is, dat weet ik eerlijk gezegd niet zo. Tuurlijk zal het schelen en tuurlijk zullen ze, zeker rondom de hooiplaatsen, hun hoeven ietwat slijten, maar of dat echt zoveel scheelt? Ik denk eerder dat de vrije beweging van het paard meer doet dan de ondergrond waar hij op loopt. Mijn idee hoor.
Mijn paarden staan namelijk wel alleen op een weide ... ik heb een pad met gebroken puin tussen de weilanden en daar gaan ze alleen maar over als ik ze in een andere weide verplaats. Zowel Pepper, Goke als Jeen lopen probleemloos over iedere ondergrond. Pepper is 23 jaar, Goke is 16 jaar en Jeen 7. Jeen heeft nooit ijzers gehad. Van Goke en Pepper weet ik dat niet. Als ik Jeen buiten laat kiezen waar hij loopt langs de weg, loopt hij liever op het asfalt dan in de berm.
Ik denk dat het een combinatie is van huisvesting (vrije beweging), voeding en toch ook genetisch. Goke kwam hier met gigantische brokkelhoeven. Je hoefde er maar naar te kijken en de stukken vlogen eraf. Stond bij vorige eigenaar op 3 kg
krachtvoer! Direct er vanaf en nu 1,5 jaar verder, fantastische hoeven. Gedeeltelijk is de gezondheid van een paard ook aan zijn hoeven af te lezen (denk ik, heel voorzichtig) in combinatie met tijd, geduld en vooral stug blijven volhouden!