Voor mij persoonlijk was de demo-dag wel degelijk geslaagd. Wij kwamen pas na elven aan, omdat het voor ons 3 en een half uur rijden is. Hierdoor hebben we de eerste demo´s gemist.
De organisatie was m.i. goed voor elkaar, maar omdat er veel meer publiek kwam dan werd verwacht (en hoe schat je zo iets in?), liep er af en toe iets spaak. Wij hebben geen blad gehad bij binnenkomst, misschien waren die inmiddels wel op

Het lijkt mij ontzettend lastig een dergelijke demo-dag te organiseren en werkelijk iedereen tevreden te houden. Ook moet je er goed over nadenken voor welk publiek je de dag samenstelt. Wil je het grote publiek laten zien, hoe je op een andere manier met paarden om kunt gaan of wil je een klein ¨paardnatuurlijk¨ publiek laten zien, hoe het nog beter kan? Ik heb enkele paarden gezien die op ijzers liepen, maar die waren op één hand te tellen en het waren geen paarden van de Poedertoren zelf. Ik heb ook in de ring wat dingen gezien, die ik niet echt ¨paardvriendelijk¨ vond, zoals het meppen met de touwteugels.
Maar ik heb ook héél mooie dingen gezien!
De demo van Nils was eenvoudig, maar wel heel leuk! (Het van hoofdstel wisselen zou ik ook niet voor de wagen doen, zoals Tineke al aangeeft is dat bijna een doodzonde onder menners, maar Nils had er het volste vertrouwen in, dus daar geef ik verder geen commentaar op.) Ik vond het eigenlijk jammer dat Nils zelf de microfoon niet ter hand nam, want hij kan heel bevlogen uitleggen waarom hij
bitloos en ijzerloos belangrijk vindt, maar ik kan het ook weer heel goed begrijpen. Het was voor het eerst dat hij het
bitloos rijden voor een groot publiek toonde en dan spelen zenuwen toch ook een grote rol.
De demo van Andrea en Ariël was buitengewoon spectaculair en getuigde van grote liefde voor hun paarden. Ik heb nog even met Andrea zitten praten en zij zet zich enorm in om het leven en trainen van diverse ¨show¨-paarden te veraangenamen. Petje af daarvoor!
De tweede demo van Jossy (de eerste heb ik gemist) vond ik heel leerzaam. Hij liet op een heel ontspannen manier, zowel aan de hand als onder de man, het verschil zien tussen schouder voor, travers en appuyementen. Hij vertelde er ook bij waarom deze bewegingen zo belangrijk zijn in de training van een paard. En ik voelde zijn kippenvel toen hij op de muziek en zang van zijn dochter (?) de demo afsloot. Applaus voor beiden.
Het
parelli-team liet zien hoe je totaal verschillende paarden met de
parelli-methode verschillende disciplines kan aanleren. Een heel leuke demonstratie! Ze bleven vrolijk, ook als de paarden af en toe eens niet deden wat ze verwacht werden te doen. En voor degenen die daar dan over willen vallen; de fjord liep op ijzers. Maar voor mij deed dat niets af aan het doel van de demo.
De demo van Cindy heb ik helaas het grootste deel van gemist.
We zijn maar bij één lezing geweest, die van de paardentandarts. Het programma was erg vol. Deze lezing vond ik goed verzorgd en heel interessant. Ik heb er toch het nodige van opgestoken en ze liet ook het publiek voelen aan de kiezen in het demonstratie-model waar de problemen konden zitten of ontstaan.
Wij gingen tegen zes uur met een tevreden gevoel naar huis.
Els.
***Medicus curat, natura sanat***