Arabesk schreef op zondag 19 september 2010, 16:12:
> Merel Stoffers schreef op zondag 19 september 2010, 16:10:
>
>> Daarbij is het niet per se de bedoeling dat de achterhand meer gewicht
>> draagt dan de voorhand, maar dat de boel beter verdeeld wordt. Niet
>> absoluut dus, maar relatief.
>
> Waarom? Als de voorhand toch overduidelijk bedoeld is om het gewicht van
> het paard te dragen, waarom moet dan ineens het kleine beetje extra
> gewicht van de ruiter verdééld worden over punten die van nature niet
> bedoeld waren om gewicht te dragen?
Er is een verschil tussen gewicht dragen en gewicht voortverplaatsen. De voorhand is gemaakt om het gewicht te ondersteunen, maar niet om het gewicht voort te bewegen. Daarvoor zijn de achterbenen veel geschikter om de reden dat de achterbenen veel meer veerkracht hebben en dus veel beter schokken kunnen opvangen. Daarmee wil ik niet zeggen dat de voorbenen geen schokken kunnen opvangen alleen zijn de voorbenen van een paard veel fragieler dan de achterbenen. De achterbenen hebben een stuwende, dragende en verende functie waardoor ze steeds beter en meer gewicht van de voorhand kunnen overnemen om die gedeeltelijk te ontlasten.
Het is een fabel dat je buiten niet kunt gymnasticeren en ik denk ook dat niemand hier roept dat buitenrijden slecht is. Ook buiten kun je oefeningen doen om je paard te gymnasticeren. Maar het is vaak makkelijker om de basis er in de bak in te leggen vind ik omdat je je dan vaak net iets meer kunt concentreren en je hebt een zachtere ondergrond. Maar ook een ruiter die liever buiten rijd kan die oefeningen doen. Uiteindelijk maakt het niet uit of je het in een bak doet of buiten.
Ik ben het er absoluut niet mee eens dat als je je paard maar los laat en hem zelf laat zoeken dat ie dan vanzef goed gaat lopen. Ik heb zo veeeel scheve paarden gezien van mensen die alleen maar buiten rijden aan een lange teugel, gewoon om de reden dat ze maar wat rondsjokken en constant op het zelfde been lichtrijden e.d. Wil niet zeggen dat ik het verkeerd vind om aan een lange teugel buiten te rijden, maar ik denk wel dat het wel degelijk belangrijk is om je paard af en toe te gymnasticeren.
Hoe de dressuur bedoelt is heeft absoluut niks te maken met een mooie proef rijden en je paard in de krul trekken. Maar is puur bedoelt om je paard sterker en soepeler te maken in een ontspannen houding. Het heeft dus ook geen zin om je paard omlaag te trekken want dan krijg je nooit die volledige ontspanning wat je in de verzameling wilt.
Oh ik zou hier uren over kunnen discussieren

ik vind dit echt een interessant onderwerp.