Marianne schreef op donderdag, 4 maart 2004, 19:42:
> Hoe is het mogelijk Frans, volgens mij sla je de spijker op z'n
> kop ( maar niet in de hoef!) - de voorhoeven zijn inderdaad
> cylindervormig; denk je dat het 'weinig hoefmechanisme' dan ook
> iets te maken kan hebben dat er nu ( blijkbaar door forceren)
> zo'n verdikking rondom onder de koot zit?
Verdikking rond de koot is meestal een ontstekingsverschijnsel.
Er spelen een aantal dingen een rol: weinig doorbloeding door een slecht hoefmechanisme, en tegelijkertijd een hoge belasting van de pezen e.d. die langs het kootgewricht lopen.
De toon is bijvoorbeeld een "hefboomconstructie", hoe langer die is, hoe meer krachten er door worden beoefend. Hoe makkelijk kun jij afwikkelen op je voeten met normaal schoeisel, met schaatsen onder, met lage Noren onder, met ski's onder? Het antwoord varieert van "normaal" tot "onmogelijk". Zo werkt dat precies eender met paarden, behalve dan dat door hun bouw het niet de acbillispees is die wordt belast maar de voetpees en
hoefkatrolgewricht. Een lange toon is funest voor het onderbeen.
> En de achterhoeven: helemaal juist, die zijn minder steil en
> hebben een opmerkelijk lange toon, zeker in vergelijking met de
> voorzijde! Zou het dan inderdaad verstandig zijn om met name die
> achterhoef dan heel kort te houden?
Volgens de theorie die ik aanhang

moet je niet verder bekappen dan de zool. Uitzondering is wanneer je om goede redenen een opzet wilt geven. Belangrijk criterium OF je dat kan doen hangt af van het breedste deel van de boef: waar ligt dat? Als dat ver naar achteren ligt kun je daar een opzet in geven.
Bedenk dat het paard de afwikkelplek op dezelfde plek onder zijn lichaam wil houden. Als je op de achterhoeven de afwikkelplek verder naar achteren legt dan gaat het achterbeen verder naar voren, om die afwikkelplek op dezelfde positie te houden. M.a.w. het achterbeen wordt verder onder het lichaam geplaats, precies zoals dressuurminnaars dst zo graag zien!

> Zoals jij het nu uitgelegd hebt lijkt het me zo simpel.
Het IS ook simpel!
> Waarom ziet die hoefsmid dat dan niet?
Jeetje, dat heb ik me zo vaak in mijn leven al afgevraagd, bij uiteenlopende vraagstukken. Een deel van het antwoord heeft te maken met opleiding. Een ander deel met gewoonte. Weer een ander deel met het feit dat de gevestigde orde vaak meer "magie" toekent aan hun kennis dan dat strict genomen gerechtvaardigd is.
> Zou ik eens van die hoeven wat
> foto's kunnen maken en die b.v. per mail naar je toe mogen
> sturen?
Ja, dat is prima!
Groeten,
Frans