Christel Provaas schreef op donderdag 26 augustus 2010, 9:26:
> Het probleem zit 'm bij voorbaat al in de naam. Wanneer je een
> totaalconcept van paarden houden "Natuurlijk bekappen" noemt moet je het
> niet gek vinden dat niet het totaalconcept, maar de wijze van bekappen de
> boventoon voert. En dan wordt nb gewoon geschaard in het rijtje van
> bekappingswijzen zoals strasser, regulier, natural balance, swedish, weet
> ik veel. Met accentjes op hielen wat lager wat hoger meer afronden, zool
> wel of niet, steunsels onder diverse hoeken etc etc.
Precies het gepunnik waar ik eerder, hier op PN dus, ook al zo tegen was. Niet omdat de lui van mij niet mogen punniken maar omdat het niets met het natuurlijk-bekappen-concept zoals ik dat steeds in mijn hoofd gehad heb te maken heeft.
Mensenlief, er dendert 100en kilo's rond op die hoeven! Als het je niet te doen is om fijnafstemming zodat een paard tijdens een race net even 5cm grotere passen maakt, is al dat gepunnik schijnnauwkeurigheid.
> Ik las recent over een smid verbonden aan een kliniek die naast
> therapeutisch beslag ook nb "doet". Dat stukje nb zal vast over
> hielhoogte en afrollen gaan en niet over groepshuisvesting en voer. De
> verwarring zit 'm in de naam, jammer genoeg.
Weet jij een betere naam dan?
Het beste, het perfecte natuurlijk bekappen is niet hoeven bekappen omdat het niet nodig is. Wanneer je er wel wat aan doen moet, hou je niet een ideaalplaatje aan maar de natuurlijke individuele vorm van de hoeven. De "natuur" doet het dan zelf, vandaar Natuurlijk Bekappen. Moeilijker is het niet.
Een conclusie die daaraan verbonden kan worden is dat wanneer bekappen wel nodig is en nodig blijft, zelfs als andere paarden in eendere situatie dat niet (meer) nodig hebben, dat paard genetisch ongeschikt is voor die situatie.
Ik besef me heel goed dat haast geen mens zich daar iets van aan trekt; de enige waarvan ik tot nog toe weet heb die dat wel gedaan hebben en een genetische groep om die reden uit een gebied verwijderd is het Groninger Landschap.
Het zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik kan me zelfs voorstellen dat je paarden kunt fokken die speciaal geschikt zijn om hoefijzers aan te timmeren. Onbewust zal een dergelijke selectie over de afgelopen eeuwen hier en daar zeker hebben plaatsgevonden (in de zin dat paarden die hoefijzers niet minimaal goed genoeg verdroegen eerder in de salami terecht kwamen).
Ongeveer vergelijkbaar met, maar nu wel bewust, hoefsmeden zich historisch bekommerd hebben over scheve of anderszins niet aan "het plaatje uit het boek" conformerende hoeven. Genetisch echter is het desastreus, want je helpt slechte genen verder in de populatie!
Blijkbaar moet er helemaal opnieuw geleerd worden voor alles een paard uit te zoeken wat zomaar van nature goede hoeven heeft. Moet er zelfs helemaal opnieuw geleerd worden hoe goede hoeven eruit zien. Daar had ik 20 jaar terug zelf eerlijk gezegd ook geen idee van ondanks dat ik al 17 jaar tussen de paarden liep.
Daarbij snap ik de concurrerende belangen heus wel, allemaal meegemaakt in de ijslanderij waar tegenwoordig een rondje kunnen showtölten boven alles staat. Bij andere merken is dat wat anders... karrepaarden moeten 4 witte poten hebben, of paarden moeten zo groot of zo klein mogelijk zijn en al dat soort secundair opportune onzin meer...