Anna van Rheeden schreef op zondag 15 augustus 2010, 0:14:
> Hij zegt dat de laminitis al chronishc is geworden, en dat
> daardoor de structuur van de hoeven permanent verandert. Weet iemand of
> dit het het geval kan zijn en is dit zoals hij zegt onomkeerbaar?
Nee, in mijn geval niet. Of liever gezegd in Chaser's geval.
Volgens
DA en hoefsmeden in 1 kliniekdag... waar ook röntgenfoto's waren genomen... was het chronisch en moest hij op speciaal beslag. Heb ik toevallig vandaag hier ook in een ander topic beschreven. Leertjes, siliconen... speciaal corrigerend spatbeslag, Chaser had zelfs BOLLE zolen.
Vijf vóór twaalf dus!
Dat was tevens het allerlaatste beslag. Zag net in m'n eigen profiel dat ik al zes jaar lid ben hier, ik dacht vijf. Dan nu zes jaar geleden, eind september, zijn de laatste ijzers eronderuit gehaald.
Hij loopt nu, blootvoets, pijnvrij over de Portugese keien. En de ondergrond is hier hard hoor! Voor buitenritten trek ik 'm aan beide voorvoeten hoefschoenen aan, inmiddels ook geen megaschokdempende Smitjes meer, maar de nieuwste Renegades. Loopt er prima op.
Dus ik zeg het nogmaals, als dit mogelijk is, na 12 jaar ijzerverleden en nu een leeftijd van 20 jaar.... is het voor heel veel, zo niet alle, paarden mogelijk.
Bij mij was de oorzaak heel duidelijk fructaan, dus gras.
Alleen in jouw geval moet je idd. de oorzaak zien te achterhalen.
Bij een cronische baarmoederontsteking kun je wel binnenin de baarmoeder de z.g. 'crypten' voelen op de wand. Als die vrij diep en onregelmatig zijn is de kans op 'n ontsteking groot. Voelen ze glad en soepeltjes aan is er geen ontsteking.
1 van onze merries is indertijd gespoeld met een Ampyciline (breed-spectrum AB) oplossing, dit drie dagen achter elkaar. En ik verzeker je dat in geval van een ontsteking er zowat yoghurt uitkomt hoor... Deze merrie was ook goed beroerd ervan, stond helemaal te shaken van de koorts.
Beetje vervelend voor je dat er slechts 1
DA is en dat je daarvan afhankelijk bent.
Aan de andere kant.... hij heeft ervoor geleerd en zal het beter weten als wij toch?
Misschien heb je hier wat aan:
http://www.gezondheidvanmijnpaard.nl/index.php?content=101Of hier...
http://www.verberneboek.nl/paarden/baarmoeder-ontsteking-bacteriologisch-onderzoek.phpwaar ze het hebben over een slijmmonsterafname... trouwens wel een hilarisch stukje...
Wil.
Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.