Maria Delavega schreef op donderdag 12 augustus 2010, 8:00:
Ja, heel nuttig! Het vat in het NL's een aantal belangrijke conclusies samen, die komen van de op
www.safergrass.org gepubliceerde onderzoeken.
Ik copieer een deel vd conclusies:
"NSK hoeveelheid in enkele normale soorten voer:
grashooi 9.2 – 18.4
stro 5.2 – 18.2"
*** Stro is dus niet per definitie fructaanarmer dan hooi.
"Het lijkt voor vele paardeneigenaren logisch dat geelbruin, vezelig en laat geoogst hooi laag in suiker zal zijn. Er is inderdaad een algemene opvatting dat laat geoogst hooi lager in NSK zal zijn, maar het zijn juist de stressvolle omgevingsfactoren vlak voor het hooien die belangrijker zijn dan het stadium in de groei."
*** Hooi vd eerste snede is niet per definitie fructaanrijker dan van latere snedes.
"Dood gras kan hoog scoren in NSK
[..] Wanneer plantencellen sterven en scheuren door het bevriezen, kunnen de opgeslagen en in water oplosbare suikers en fructaan uitspoelen door de najaarsregen of door de vroege wintersneeuw die tijdens de dag smelt. In gebieden met weinig tot geen regen worden de suikers opgeslagen en ook in dode cellen van grassen bewaard blijven. [..] Droogweer condities zorgen ervoor dat opgeslagen koolhydraten niet kunnen uitspoelen. Zelfs dood gras in midwinter kan dus gehaltes aan suiker en/of fructaan hebben die gevaarlijk zijn voor paarden met koolhydraten-intolerantie.
Voorbeeld: Engels raaigras bevatte op 1 januari 2004 tijdens een droge periode 39,7% NSK in droge stof. Gebrek aan neerslag voorkwam het uitspoelen van de in water oplosbare koolhydraten, zodat zelfs dood gras een te hoog gehalte heeft om te laten begrazen door
hoefbevangen paarden."
*** Dus dood gras kan (heel) veel fructaan bevattten, vooral wanneer het onder droogweer condities is doodgegaan.
Karen