amar schreef op woensdag 4 augustus 2010, 0:35:
> Jkk langs de berm uitgestoken. Weidegenoot wil ze onder de mest (wel
> bedolven) om te vernietigen. Ik laat ze in kot waar het idd wel tocht
> drogen om ze later te verbranden. Kunnen ze in de mest niet uitzaaien of
> krijgen ze in dat kot eerder kans om nog zaad te maken? Maak mij niet
> teveel zorgen omdat ik denk dat ze wel weten wat ze eten maar als je er
> begint over te lezen krijg ik de kriebels.
> Myr
Ik heb hier ook last van JKK, in het begin viel het al bij al wel mee en was het voldoende om af en toe met de ragfork door de wei te stappen. Na 5j uitsteken is het zo vermeerderd dat het ni meer te doen was, ik spreek ni meer van een plantje af en toe maar van tientallen (ik overdrijf echt ni als ik zeg over de 100) die zelfs groter dan mezelf groeien als ik er niets aan doe.
Eerlijk gezegd zie ik ni meer zoveel heil in het uitsteken, 5j braaf uitsteken en die plantjes blijven maar komen? In veelvoud dan nog wel??
Dit jaar met Bofix aan de slag gegaan. Paarden een stuk van de wei laten afgrazen, dan selectief op enkel JKK spuiten, 2 weken laten 'intrekken' en dan handmatig uittrekken (gaat gemakkelijk trouwens als het gif tot in de wortels is doorgedrongen). Zo de grootste weide gedaan maar op het laatste stuk waren de planten best al groot en kwamen er al bloemen op een paar dagen voor het bespuiten. Toch snel gespoten en wat bleek? Zelfs na het spuiten maakt die plant nog zaad!
Ik zou het dus zeker ni in de mesthoop gooien.
Ze staan nu nog maar pas op de kleinste weide en dat gras staat hoog, het JKK was al aan het bloeien. Spuiten in hoog gras waar de paarden binnen een aantal weken op moeten (wat de verpakking ook zegt van 1 week wachttijd), wou ik ni. Dus alle bloemen afgeknipt en in zakken gestoken. De stengels verwijder ik wanneer ze tevoorschijn komen bij de stripbegrazing, uitsteken omdat spuiten te lang op zich gaat moeten wachten. Kweet zeker dat volgend jaar daar planten gaan terugkomen maar zaad kan al ni verspreiden. Volgend jaar met deze weide beginnen zodat ik ook hier kan spuiten.
Het is een rotplantje: zaad maken wanneer het 'bedreigd' is en worteldeling (heb ik ergens gelezen). Tja, zeker en vast vernietigen en als je het uitsteekt en je hoort gekraak van de wortels, dan vrees ik dat ze terugkomen (toch mijn ondervinding).
Maar als het een troost is om van je kriebels af te komen: eerst was ik ook huiverig maar ze eten er echt ni van, dus gewoon verwijderen als het gras kort is (beetje gemakkelijker) en 't is in orde
